Iš pradžių B. Obama nuvyks į Graikiją ir tai bus pirmasis jo apsilankymas demokratijos gimtinėje. Atėnuose jis aplankys Partenoną ir surengs derybas su šalies lyderiais.

Sostinės centre bus sustiprintas saugumas, gatvėse patruliuos tūkstančiai policininkų, kelioms valandoms bus uždraustas eismas.

Valstybės tarnautojai, komunistai, kraštutinių kairiųjų grupės ir anarchistai planuoja demonstracijas B. Obamos vizito metu.

Iš Atėnų JAV prezidentas išvyks į Vokietiją svarbioms diskusijoms su Vokietijos kanclere Angela Merkel, kuri ilgą laiką buvo viena artimiausių jo užsienio partnerių.

Vokietijoje jis taip pat susitiks su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u, britų ministre pirmininke Theresa May ir Italijos premjeru Matteo Renzi.

Lyderiai planuoja aptarti krizes Sirijoje ir Ukrainoje, taip pat kovą su džhadistų grupuote „Islamo valstybė“.

Prieš kelionę surengtoje spaudos konferencijoje B. Obama žurnalistams sakė, kad pademonstruos JAV „solidarumą su (jų) artimiausiomis sąjungininkėmis ir išreikš (JAV) paramą stipriai, integruotai ir vieningai Europai“.

„Tai būtina mūsų nacionaliniam saugumui ir būtina pasauliniam stabilumui“, – sakė jis.

„Štai kodėl transatlantinis aljansas ir NATO aljansas gyvavo dešimtmečius, valdant demokratų ir respublikonų administracijoms“, – pridūrė jis, siekdamas išsklaidyti nuogąstavimus, kad D.Trumpas stengsis šį aljansą nustumti į antrąjį planą.

B.Obama taip pat sakė tikintis, kad jį pakeisiantis prezidentas yra „įsipareigojęs NATO“.

Kadenciją baigiančio Amerikos lyderio kelionė baigsis Peru, kur jis dalyvaus Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikime. Tarp lyderių, su kuriais jis turėtų susitikti, yra Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.

„Tai didelių permainų pasaulyje laikai, bet Amerika visuomet buvo galios stulpas ir vilties švyturys žmonėms visame pasaulyje. Ir tokia ji turi būti toliau“, – sakė B. Obama.