Tai pirmas lyderių susitikimas nuo sekmadienio, kai B.Obama atvyko į Kubą, ir svarbus žingsnis mėginant užbaigti ilgiau negu pusę šimtmečio trukusią priešpriešą tarp Amerikos ir komunistinės salos.

B.Obama ir F.Castro trumpai apsikeitė keliomis frazėmis, kurių neužfiksavo šalia stovėjusios kameros.

Po to jie stebėjo Kubos karių paradą kartu su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, patarėja nacionalinio saugumo klausimais Susan Rice ir dar keliais JAV pareigūnais.

Šis B.Obamos ir F.Castro susitikimas yra jau trečias. Pirmą kartą rankas vienas kitam jie paspaudė per Nelsono Mandelos laidotuves 2013 metais Pietų Afrikos Respublikoje.

Pirmąjį viešnagės Kuboje pusdienį B.Obama apsilankė Revoliucijos aikštėje, pagerbdamas Kubos nepriklausomybės gynėją Jose Marti, kuriam skirtas paminklas stovi toje aikštėje.

Į trumpą vainiko padėjimo ceremoniją B.Obama atvyko gerokai prieš vidurdienį. Stovėdamas tarp išsirikiavusių Kubos ir JAV pareigūnų prezidentas išklausė Kubos ir Amerikos himnų, kuriuos atliko šalies karinis orkestras. Skambant „The Star-Spangled Banner“ melodijai B.Obama laikė ranką pridėjęs prie širdies ir stebėjo, kaip trys Kubos kariai neša didžiulį baltų rožių vainiką, kuris buvo padėtas prie J.Marti paminklo. JAV prezidento pareiškimo nebuvo.

Šioje scenoje buvo galima išvysti užuominų į Kubos istoriją.

Už B.Obamos buvo matyti stovinčios dviejų Kubos revoliucionierių – Ernesto Che Guevaros ir Camilo Cienfuegos plieninės skulptūros.

B.Obama, kuris atvyko į Kubą sekmadienį su savo šeima, tapo pirmuoju JAV prezidentu per pastaruosius 88 metus aplankiusiu šią salą, esančią vos už valandos skrydžio nuo Floridos.