B.Obama sakė, kad V.Putino „nacionalistinis, retrogradinis“ požiūris izoliavo Rusiją tarptautiniu mastu, bet gerai pasitarnavo vidaus politikoje.

„Toliau siūlome jiems kelią į diplomatinį šios problemos sprendinį. Bet iššūkis tas, jog (V.Putino pozicija) yra jam politiškai naudinga Rusijos viduje, nors dėl to Rusija visiškai izoliuojama tarptautiniu mastu“, – B.Obama sakė verslo lyderių forume, kurį organizavo dienraštis „The Wall Street Journal“.

„Jeigu paklaustumėte manęs, ar optimistiškai vertinu galimybę, kad Putinas staiga pakeis savo mąstyseną – nemanau, kad tai įvyks, kol politika Rusijos viduje susivoks, kas dedasi Rusijos ekonomikoje. Iš dalies tai yra priežastis, kodėl mes ketiname toliau palaikyti tą spaudimą“, – pridūrė B.Obama.

Sankcijos „smarkiai kanda“ Rusijos ekonomikai, pridūrė B.Obama.

Antradienį buvo iškelta vilčių, kad gruodžio 5-ąją gali būti susitarta dėl paliaubų karo krečiamame Ukrainos rytiniame Luhansko regione. Tačiau dar neaišku, ar susitarimai bus tvarūs.

Ukraina ir prorusiški separatistai rugsėjo 5 dieną Baltarusijos sostinėje Minske pasirašė Rusijos palaikomą paliaubų susitarimą, kuris padėjo iš dalies nutraukti kautynes, bet tas susitarimas buvo dažnai pažeidinėjamas, o abiejose pusėse žuvo šimtai žmonių.

Pasak B.Obamos, Ukrainoje susiklosčiusi padėtis V.Putiną užklupo „netikėtai“.

„Jis improvizuoja, priimdamas nacionalistinį, retrogradinį požiūrį Rusijos politikoje, kuris smarkiai gąsdina jo kaimynes ir smarkiai kenkia jo ekonomikai“, – pažymėjo B.Obama, pridūręs, kad jo ryšiai su V.Putinu išliko „labai tiesioginiai, tiesmuki“.

B. Obama santykius su Rusijos prezidentu apibūdino kaip betarpiškus ir darbinius.

„Mes su V. Putinu palaikome visiškai nedviprasmiškus, betarpiškus ir darbinius santykius. Palaikėme labai produktyvius santykius, kai Rusijos prezidentu buvo Dmitrijus Medvedevas, nepaisant to, kad Putinas buvo už sosto stovėjusia jėga“, – kalbėjo B. Obama.

Kaip praneša newsru.com, V. Putino ir B. Obamos santykių atšalimas įvyko dėl Ukrainą apėmusios krizės. Šių metų lapkričio mėn. viduryje Australijoje įvykusiame „Didžiojo dvidešimtuko“ (G20) Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas pareiškė, kad po trumpų Rusijos ir JAV prezidentų kontaktų dvišalių santykių lūžis kol kas dar nėra pasiektas.

B. Obama ir vėl palygino Rusiją su mirtinu Ebolos virusu, nuo šių metų pradžios Afrikoje nusinešusiu daugiau nei šešis tūkstančius gyvybių.

B. Obama G20 viršūnių susitikime kalbėjo, kad Rusija kelia pavojų visam pasauliui. Kalbėdamas apie Rusijos agresiją, B. Obama priminė apie šių metų liepos mėn. Donbase numuštą Malaizijos oro linijų lėktuvą – šios nelaimės kaltininkai oficialiai vis dar nėra įvardinti.