Prieš nekantriai laukiamą kalbą JAV prezidentas B. Obama apsilankė Atėnų Akropolyje, lydimas Graikijos kultūros ministerijos deleguotos gidės. Turistams Akropolis buvo uždarytas.

Ne veltui savo kalbą jis pradėjo nuo liaupsių demokratijos lopšiui – esą per paskutinę, kaip prezidento kelionę, būtinai norėjęs aplankyti Graikiją – ir dėl graikų svetingumo, ir galimybės aplankyti Akropolį, ir pagarbos senovės Graikijos filosofams.

Iš pradžių ši kelionė planuota kaip atsisveikinimo gestas, bet baigiančiam kadenciją B. Obamai svarbu nuraminti sąjungininkus po D. Trumpo pergalės. Kitaip negu dabartinė administracija D. Trumpas sveikino Europą sukrėtusį „Brexit`ą“, puolė laisvosios prekybos sutartis ir NATO aljansą. B. Obama viliasi, kad bus laikomasi to, kas daug dešimtmečių buvo taikos Europoje garantas.

„Esu tikras, kad Amerikos įsipareigojimų, kurie ištvėrė septynis dešimtmečius kad ir kokia būtų administracija – demokratų ar respublikonų, – transatlantiniam Aljansui bus ir toliau laikomasi, kaip ir įsipareigojimo apginti kiekvieną Aljanso narę“, – sakė B. Obama.

Amerikos demokratija nepalyginti daugiau negu vienas asmuo, ramino B. Obama: „Kaip pastebėjote, negali būti labiau skirtingų žmonių negu kitas prezidentas ir aš, mūsų požiūriai skiriasi, bet Amerikos demokratija daugiau negu vienas asmuo, todėl pagal tradiciją baigiantis kadenciją prezidentas sveikina naująjį, o mano administracija per artimiausias savaites stengsis, kad perėjimas būtų kuo sklandesnis.“

Pasak B. Obamos, žmonių pyktis lemia populistų pergales Europoje ir Amerikoje – tokias kaip Brexit`as ar D. Trumpo triumfas.

„Mes matome, kad pasaulinė integracija sparčiai didina nelygybę – ir tarp valstybių ir pačiose valstybėse. Matome, kaip elitas, turtingos korporacijos atvirai gyvena pagal atskiras taisykles, vengia mokesčių, manipuliuoja spragomis, kai turtingieji ir įtakingieji kaupia milžiniškus turtus, o vidurinioji ir darbo klasės šeimos vos suduria galą su galu; tai peni jausmą, kad ekonomika neteisinga“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Graikijos vyriausybę iškėlė taip pat žmonių pykčio banga, ji tikisi, kad po B. Obamos vizito tarptautiniai skolintojai bus sukalbamesni, bet vargu, ar baigiančio kadenciją pažadų palaikyti paisys išrinktasis.

Iš Atėnų B. Obama išvyko į Berlyną. Pasak analitikų, jeigu ne „Brexit`as“ jis tikriausia būtų apsilankęs Britanijoje, su kuria ypatingus ryšius Vašingtonas nuolat pabrėždavo.

Bet po „Brexit`o“ ir D. Trumpo pergalės Angela Merkel tampa bene svarbiausia laisvo, demokratinio ir liberalaus pasaulio lyderė, rašo Vokietijos SDZ. Tos pačios nuomonės ir Londono „Guardian“ apžvalgininkas.

Berlyne B. Obama susitiks ir su Prancūzijos prezidentu, Ispanijos, Italijos, Britanijos premjerais.

Miesto centre dar gerokai sustiprintas saugumas, netoli Jungtinių Valstijų ambasados gyvenantys žmonės perspėti neatidarinėti langų ir, apskritai, be būtino reikalo neiti iš namų.

Penktadienį iš Berlyno B. Obama skris į Peru.