Antradienį sakydamas kalbą B.Netanyahu pareiškė, kad Jeruzalės didysis muftijus Hajas Aminas al Husseini, kuris buvo palestiniečių nacionalistas, įtikino A.Hitlerį pradėti Holokaustą.

Hitleris tuo metu nenorėjo išnaikinti žydų. Jis norėjo ištremti žydus“, – B.Netanyahu sakė Pasaulio sionistų kongresui.

„Tuo metu Hajas Aminas al Husseini nuvyko pas Hitlerį ir pasakė: „Jeigu juos ištremsite, jie visi atkeliaus čionai.“ „Taigi, ką turėčiau su jais daryti?“ – paklausė jis (Hitleris). Jis (muftijus) atsakė: „Sudeginkit juos“, – citavo premjeras.

Izraelio opozicijos politikai ir palestiniečių lyderiai griežtai pasmerkė šiuos B.Netanyahu komentarus, o istorikai sakė, kad jie nėra tikslūs.

Izraelio premjeras mėgino sugretins istorines aplinkybes su dabartiniais debatais dėl al Aksos mečetės komplekso Jeruzalėje, aiškindamas, kad muftijus tuo metu taip pat klaidingai tvirtino, jog žydai siekia sugriauti tą šventovę.

B.Netanyahu pastarosiomis dienomis sakė, kad toks palestiniečių kurstymas dėl al Aksos komplekso, kurį žydai vadina Šventyklos kalnu, prisideda prie dabartinių neramumų.

„Liūdna diena istorijoje, kai Izraelio vyriausybės vadovas taip neapkenčia savo kaimynų, jog yra linkęs atleisti liūdniausiai per žmonijos istoriją pagarsėjusiam karo nusikaltėliui Adolfui Hitleriui už 6 mln. žydų nužudymą per Holokaustą“, – sakoma Palestinos išvadavimo organizacijos (PLO) generalinio sekretoriaus Saebo Erekato pranešime.

Izraelio opozicijos lyderis Isaacas Herzogas savo „Facebook“ paskyroje rašė, kad „netgi istoriko sūnus privalo būti tikslus istorijos klausimuose“, turėdamas omenyje, kad premjero velionis tėvas Benzionas Netanyahu buvo žydų istorijos specialistas.

Tuo tarpu Izraelio holokausto memorialo ir tyrimų centro „Yad Vashem“ vyriausioji istorikė taip pat sakė, kad B.Netanyahu komentarai yra netikslūs.

„Nors jo pažiūros buvo kraštutinės ir nukreiptos prieš žydus, ne muftijus pasiūlė Hitleriui idėją išnaikinti žydus“, – istorikė Dina Porat sakė AFP.

„Ši idėja buvo daug ankstesnė negu jų susitikimas 1941 metų lapkritį. Sakydamas kalbą Reichstage 1939 metų sausio 30 dieną Hitleris pasisakė už „žydų rasės sunaikinimą“, – pridūrė ji.