Žana Nemcova, anksčiau dirbusi Rusijos televizijoje, penktadienį paskelbė pareiškimą, kuriame nurodo, kad susilaukė grasinimų, kai pareikalavo tęsti jos tėvo nužudymo tyrimą.

Vyriausybės finansuojamas transliuotojas „Deutsche Welle“ sako, kad Ž. Nemcova dirbs jo rusų skyriuje, kurio programos prieinamos internetu,„Deutsche Welle“ direktorius Peteris Limbourgas sako, kad Ž. Nemcovos „aiški pozicija ir išprusimas gali sustiprinti mūsų rusiškojo skyriaus sėkmę“.

Christophas Jumpeltas, TV kanalo atstovas, sako, kad , Ž. Nemcova į Vokietiją atvyko su darbo viza ir neplanuoja prašyti politinio prieglobsčio.

Borisas Nemcovas, populiarus opozicijos lyderis, griežtai kritikavęs Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, buvo nužudytas vasario 27 dieną netoli Kremliaus ant tilto per Maskvos upę.

Lenkija įteiks milijono eurų Solidarumo premiją

Nužudyto Kremliaus kritiko Boriso Nemcovo dukteriai Žanai Nemcovai Lenkija įteiks naujai įsteigtą Solidarumo apdovanojimą. 31 metų moteris bus pagerbta už savo indėlį į demokratiją ir žmogaus teises. Tai paskelbė Lenkijos užsienio reikalų ministerija, kuria remiasi agentūra AFP.

„Ji yra savo tėvo kovos simbolis – kovos už atvirą Rusiją, taikų sugyvenimą, solidarumą su savo kaimynai“, – pareiškė užsienio reikalų ministras Grzegorzas Schetynas.

Milijono eurų premija Ž. Nemcovai bus įteikta rugpjūčio 4-ąją per ceremoniją Varšuvoje.

Solidarumo premija buvo įsteigta pernai, minint 25-ąsias pirmųjų pusiau laisvų rinkimų Lenkijoje metines. Apdovanojimo pavadintas pagal Lecho Walesos vadovautą profsąjungą „Solidarumas“, kuri suvaidino svarbų vaidmenį įveikiant komunizmą.

Pirmasis premijos laureatas buvo buvęs sovietų disidentas ir Ukrainos deputatas Mustafa Džemilevas, kuris, būdamas totorių lyderis, priešinosi Rusijos įvykdytai Krymo aneksijai.

N. Nemcova birželį išvyko iš Rusijos, nes baiminosi dėl savo saugumo. Nuo rugpjūčio ji pradės dirbti „Deutsche Welle“ redakcijoje Bonoje (Vokietija).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)