Susitiko su P. Porošenka

Antradienį vėlai vakare B. Komorowskis susitiko su išrinktuoju Ukrainos prezidentu Petro Porošenka.

Lenkijoje birželio 3-4 dienomis vyksta valstybiniai renginiai, skirti pirmųjų iš dalies laisvų parlamento rinkimų 25-osioms metinėms. Iškilmėse dalyvauja JAV prezidentas Barackas Obama, Vidurio ir Rytų Europos šalių lyderiai, tarp jų - Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Iš viso savo delegacijas į Lenkiją atsiuntė maždaug 50 valstybių.

Kaip informavo oficialus Lenkijos prezidento kanceliarijos atstovas Jaromiras Sokolowskis, per V. Komorowskio ir P. Porošenkos susitikimą buvo kalbama apie Ukrainos krizės sureguliavimo perspektyvas, Ukrainos ir Rusijos konfliktą, Lenkijos ir Ukrainos bendradarbiavimą.

Trečiadienį P. Porošenka Varšuvoje susitiks su JAV prezidentu B. Obama. P. Porošenkos vizitas į Lenkijos sostinę - pirmoji išrinktojo Ukrainos prezidento kelionė į užsienį, surengta dar prieš inauguraciją.

B. Obama: mes stovime petys petyn

Barackas Obama, Bronislawas Komorowskis
„Mes stovime petys į petį, ir niekas negali atimti iš jūsų to, ką jūs pasiekėte per pastaruosius 25 metus“, – pareiškė Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama antradienį Varšuvoje susitikęs su Lenkijos prezidentu B. Komorowskiu ir kitais vidurio bei rytų Europos valstybių vadovais.

Į šį susitikimą buvo pakviesti Lietuvos, Latvijos, Estijos, Čekijos, Slovakijos, Vengrijos, Rumunijos, Bulgarijos ir Kroatijos lyderiai. Visos šios šalys yra ir NATO narės.

B.Komorowskis tardamas žodį pažymėjo, kad „saugumas kaip ir laisvė, neduodama amžiams. Jį reikia puoselėti ir nuolat stiprinti. Mes tai darome NATO (aljanse) parodydami patys sau ir pasauliui, kad laisvei reikia pastangų, o dažnai ir jėgos“.

„Mūsų bendra patirtis mums sako, kad tik būdami kartu mes galime užtikrinti savo valstybių saugumą“, – sakė B.Komorowskis regiono šalių lyderiams.

Komentuodamas krizę Ukrainoje, B.Komorowskis teigiamai įvertino sustiprintą NATO buvimą vidurio ir rytų Europoje. NATO atsaką į įvykius Ukrainoje jis pavadino „bendra patirtimi apie solidarumo ir saugumo svarbą“.

Lenkijos prezidentas išreiškė viltį, kad NATO narės ir toliau tęs Aljanso stiprinimo darbą „krizės prie pat NATO rytinių sienų ... santykiuose tarp Ukrainos ir Rusijos“ akivaizdoje.

B.Obama pareiškė, kad JAV „stojo petys petyn“ su NATO sąjungininkėmis, ir užtikrino vidurio ir rytų Europos lyderius, kad „niekas neatims to, ką jūs sukūrėte per pastaruosius 25 metus“.

Kalbėdamas apie NATO sutarties 5-ąjį kolektyvinės gynybos straipsnį, B.Obama pabrėžė, kad „mes turime absoliučiai susivienyti, (remdamiesi) 5-uoju straipsniu ir kolektyvine gynyba“.