„Azerbaidžanas, pademonstruodamas gerą valią, nusprendė vienašališkai nutraukti karo veiksmus“, – sakoma Azerbaidžano gynybos ministerijos pareiškime, kuriame perspėjama, kad jis „išvaduos visas (armėnų) okupuotas teritorijas“, jei armėnų pajėgos „nenutrauks provokacijų“.

„Šis sprendimas buvo priimtas ryšium su prašymais iš tarptautinių struktūrų ir taikia valstybės politika. Azerių ginkluotosios pajėgos sustabdė kontratakas ir atsakomąsias priemones priešo atžvilgiu ir pradėjo stiprinti išvaduotų teritorijų gynybą“, – sakoma pranešime.

Situacija Kalnų Karabacho konflikto zonoje komplikavosi anksti šeštadienį. Konflikto šalys kaltina viena kitą ugnies nutraukimo pažeidimais.

Tvirtina, kad susirėmimai tęsiasi

Nors Azerbaidžanas sekmadienį paskelbė apie „vienašališką“ ugnies nutraukimą po didžiausio per dešimtmečius smurto protrūkio dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, Armėnijos pajėgos tvirtino, kad susirėmimai tęsiasi nepaisant tarptautinio spaudimo nutraukti kovas.

Azerbaidžano gynybos ministerija Baku paskelbė, kad „Azerbaidžanas, pademonstruodamas gerą valią, nusprendė vienašališkai nutraukti karo veiksmus“, tačiau kartu perspėjo, kad jis „išvaduos visas (armėnų) okupuotas teritorijas“, jei armėnų pajėgos „nenutrauks provokacijų“.

„Šis sprendimas buvo priimtas ryšium su prašymais iš tarptautinių struktūrų ir taikia valstybės politika. Azerių ginkluotosios pajėgos sustabdė kontratakas ir atsakomąsias priemones priešo atžvilgiu ir pradėjo stiprinti išvaduotų teritorijų gynybą“, – sakoma pranešime.

Baku taip pat pažadėjo „sustiprinti“ kelias strategines pozicijas, pasak jo, „išvaduotas“ tame regione, kuris tarptautiniu mastu yra pripažįstamas Azerbaidžano dalimi.

Tačiau Armėnijos remiamų Kalnų Karabacho sukilėlių gynybos ministerijos atstovas Davidas Babajanas AFP sakė, kad kovos palei fronto liniją nebuvo nutrūkusios.

„Įnirtingos kovos vyksta Karabacho fronto linijos pietrytiniame ir šiaurės rytų sektoriuose“, – sakė jis.

Kalnų Karabacho gynybos ministerija sekmadienį taip pat tvirtino atgavusi vieno strategiškai svarbaus rajono netoli fronto linijos kontrolę ir sakė, kad Kalnų Karabacho pajėgos pradėjo kontrpuolimą aplink Tališo kaimą, po to, kai Azerbaidžano pajėgos prieš pat aušrą apšaudė jų pozicijas. Pranešta, kad buvo sužeisti du Karabacho kariai.

Kalnų Karabacho ministerija taip pat nurodė, kad Azerbaidžanas naudojo raketas, artileriją ir šarvuotąją techniką.

Spąstai

Anksčiau sekmadienį Azerbaidžano gynybos ministerijos atstovas Vagifas Dargyakhly (Vagifas Dargjachly) sakė, kad azerbaidžaniečių pozicijos naktį buvo apšaudytos ir kad taip pat buvo smogta civiliams rajonams.

Armėnijos gynybos ministerijos atstovas Arcrunas Ovanisianas atmetė Azerbaidžano pareiškimą apie nutraukiamą ugnį – kaip „spąstus, kurie nereiškia paliaubų“.

Šeštadienį įnirtingi susirėmimai pareikalavo mažiausiai 18 armėnų ir 12 azerbaidžaniečių karių gyvybių, be to, pranešama apie du žuvusius civilius gyventojus. Abi šalys kaltina viena kitą atakuojant per fronto liniją sunkiaisiais ginklais.

Kalnų Karabacho pajėgos sekmadienį taip pat paskelbė atsiėmusios strateginę Lala Tepės aukštumą, kurią šeštadienį užėmė azerių kariai.

Baku tą pranešimą paneigė ir sakė, kad vis dar kontroliuoja tą aukštumą ir kad sukilėlių kariai patyrė „rimtų žmogiškųjų išteklių nuostolių“.

Azerbaidžano regionas Kalnų Karabachas vietos etninių armėnų pajėgų ir Armėnijos kariškių yra kontroliuojamas nuo 1994 metų, kai karas baigėsi neišsprendus regiono statuso klausimo. Šį konfliktą kursto sena įtampa tarp krikščionių armėnų ir daugiausia musulmonų azerių.

Gali eskaluotis

Situacija Kalnų Karabacho konflikto zonoje komplikavosi anksti šeštadienį. Konflikto šalys kaltina viena kitą ugnies nutraukimo pažeidimais.

Nors šio staigaus paaštrėjimo priežastys kol kas nėra aiškios, analitikas Thomas de Waalas (Tomas de Valas) iš „Carnegie Europe“ rašė, kad „rimto kovų protrūkio potencialas niekad nebuvo didesnis“.

„Labiau tikėtina, kad viena iš konflikto šalių, – ir labiau tikėtina, (kad) Azerbaidžanas, kuris labiau suinteresuotas karo veiksmų atnaujinimu, – bando pakreipti situaciją savo naudai ribota karine kampanija“, – tinklaraštyje rašė T.de Waalas.

„Pavojingas to aspektas yra tas, kad vos prasidėjusios bet kokios karinės operacijos šioje konflikto zonoje gali lengvai eskaluotis ir tapti nevaldomos“, – teigė jis.