„Mes pasieksime, kad tuos nesuskaičiuojamus pažeidimų požymius ištirtų nepriklausoma, neutrali institucija, ir tada spręsime, ar užginčyti rezultatus“, – sakė Laisvės partijos (FPO) lyderis Heinzas-Christianas Strache.

„Yra daugybė požymių, kuriuos nurodo rinkėjai, ir kol kas yra penki baudžiamieji skundai dėl atvejų, kai įstatymas buvo akivaizdžiai pažeistas“, – sakė jis populistiniam dienraščiui „Kronen-Zeitung“, kuris jo interviu paskelbė sekmadienį.

„Rinkimų rezultatai galėtų pasikeisti“, – sakė H.-Ch.Strache.

Per praėjusio sekmadienio rinkimus FPO kandidatui Norbertui Hoferiui pritrūko vos 31 026 balsų, kad jis taptų pirmuoju Europos Sąjungoje (ES) prezidentu iš žemyne populiarėjančios antiimigracinės kraštutinių dešiniųjų stovyklos.

Leidžiant Europos centristų partijoms su dideliu palengvėjimu atsikvėpti, Austrijos prezidento, kurio postas yra didele dalimi reprezentacinis, rinkimų antrojo rato laimėtoju buvo paskelbtas buvęs Žaliųjų partijos lyderis Alexanderas Van der Bellenas.

Praėjusią savaitę Austrijos pareigūnai sakė tiriantys kelis įtariamus rinkimų taisyklių pažeidimų atvejus.

Tačiau tie įtarimai daugiausia yra susiję su tuo, kad paštu atsiųstų balsų vokai skaičiavimui galėjo būti atplėšti pernelyg anksti, ir dėl to, sako ekspertai, mažai tikėtina, kad bendri rinkimų rezultatai pasikeistų.