„Daug žmonių šioje šalyje aiškiai jaučia, kad jie nėra pakankamai matomi ar girdimi“, – sakė A. van der Bellenas savo pirmoje oficialioje kalboje po to, kai buvo paskelbti rinkimų rezultatai.

„Mums reikia kitokios dialogo kultūros ir politinės sistemos, kuri leistų išsklaidyti žmonių baimes ir pyktį... Taip pat stengsiuosi pelnyti Norberto Hoferio rinkėjų pasitikėjimą“, – sakė jis, kalbėdamas Vienoje.

Žaliųjų remiamas ekonomikos profesorius sekmadienį vykusiame antrajame prezidento rinkimų ture surinko 50,3 proc. balsų ir minimalia persvara aplenkė 49,7 proc. balsų gavusį N.Hoferį, kuris vadinamas draugišku kraštutinių dešiniųjų antiimigracinės ir populistinės Austrijos laisvės partijos (FPÖ) veidu.

Turint galvoje, kad už N.Hoferį balsavo beveik pusė visų rinkimuose dalyvavusių žmonių (2,2 mln. austrų), A.van der Belleno laukia nelengva užduotis suvienyti smarkiai susipriešinusią visuomenę.

„Noriu būti nešališkas visų Austrijos žmonių prezidentas“, – sakė profesorius.

„Daug kalbama apie šios šalies susiskaldymą. Tačiau galvoju, kad šį pasidalijimą galima interpretuoti kaip ženklą, kad esame dvi tos pačios monetos pusės, kurių abi yra vienodos svarbos. Austrija yra visi mes“, - sakė jis.

A. van der Bellenas liepos 8 dieną prezidento poste pakeis Heinzą Fischerį iš Austrijos socialdemokratų partijos (SPÖ).

Kancleris Christianas Kernas sakė, kad A.van der Bellenas „atstovauja proeuropinei ir pasauliui atvirai pozicijai bei politikai, kuri teikia pirmenybę galimybei ir kuri nekursto baimės“.

Tačiau „turime prisiminti, kad rinkimai baigėsi su bauginančiai mažu atotrūkiu tarp kandidatų, todėl mums ypač svarbu, kad... nė vienas rinkėjas nesijaustų pralaimėjęs“, – pridūrė Ch.Kernas, buvęs nacionalinės geležinkelių įmonės vadovas, kuris kancleriu buvo paskirtas gegužės 17 dieną.

Ch. Kernas kanclerio poste pakeitė socialdemokratą Wernerį Faymanną, kuris atsistatydino gegužės 9 dieną po to, kai SPÖ ir centro dešinioji Austrijos liaudies partija (ÖVP), kurios nuo 1945-ųjų dominavo Austrijos politikoje, patyrė istorinį pralaimėjimą pirmajame prezidento rinkimų ture.