Australijoje dvigubą pilietybę turintys asmenys negali dirbti parlamente, o Naujoji Zelandija vėliau pirmadienį patvirtino, kad šalies pilietybė buvo automatiškai suteikta B. Joyce'ui, nes ją turėjo jo tėvas.

Šios paaiškėjusios aplinkybės gali sukelti didelių padarinių premjero Malcolmo Turnbullo liberalų ir Nacionalinės partijos koalicinei vyriausybei. Pastaroji pernai laimėjo nacionalinius rinkimus ir gavo 76 mandatus 150 vietų Atstovų Rūmuose, todėl daugumą turi tik vienos vietos persvara.

B. Joyce'as atsisakė pasitraukti ir vietoje to kreipėsi į Aukštąjį teismą. Pasak jo, generalinio prokuroro pavaduotojas įsitikinęs, kad jis nebus diskvalifikuotas.

Apie minimą taisyklę dar visai neseniai nedaug kas žinojo, bet jos aukomis nuo liepos tapo keli parlamentarai, tad visi deputatai puolė aiškintis savo protėvių kilmės.

„Nereikia nė sakyti, kad buvau šokiruotas gavęs šią informaciją“, – po parlamento svarstymo dėl jo galimos dvigubos pilietybės deputatams sakė B. Joyce'as.

„Visuomet buvau Australijos pilietis, gimęs Tamverte. Nei aš, nei mano tėvai neturėjome jokios priežasties manyti, kad galėčiau būti kokios nors kitos šalies pilietis“, – sakė jis.

Dvigubos pilietybės krizė kilo liepą, kai mažos Žaliųjų partijos lyderio pavaduotojas Scottas Ludlamas atsistatydino, paskelbęs, kad turi dvigubą Australijos ir Naujosios Zelandijos pilietybę.

Netrukus krizė pareikalavo ir kitų aukų, tarp kurių yra Kanadoje gimusi žaliųjų senatorė Larissa Waters ir išteklių ministras Matthew Canavanas. Pastarasis iš vyriausybės pasitraukė sužinojęs, kad jo motina užrašė į Italijos rezidentu, kai jos sūnui buvo 25-eri.

B. Joyce‘as pirmadienį sakė, jog praėjusią savaitę su juo susisiekė Naujosios Zelandijos ambasada, o ši informavo, kad jis „pagal kilmę galėtų būti Naujosios Zelandijos pilietis“.

Nors B. Joyce‘as, Nacionalinės partijos lyderis, gimė Australijoje, jo tėvas, kaip jis sakė parlamentarams, gimė kaimyninėje Naujojoje Zelandijoje ir į Australiją persikėlė 1947 metais.

Naujosios Zelandijos vidaus reikalų ministro Peterio Dunne’o atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, jog nėra abejonių dėl B. Joyce'o statuso, nes „pagal Naujosios Zelandijos įstatymus jis yra Naujosios Zelandijos pilietis, remiantis Pilietybės aktu“.

„Pono Joyce‘o tėvas yra Naujosios Zelandijos pilietis ir nors 5-ajame dešimtmetyje migravo į Australiją, ši pilietybė liko, ir jis perdavė šią pilietybės teisę ... savo vaikams“, – sakė atstovas.

Pasak atstovo, pilietybė buvo suteikta automatiškai, jokio prašymo dėl jos nereikėjo teikti.

M. Turnbullas pirmadienį parašė opozicijoje esančių leiboristų lyderiui Billui Shortenui ir paklausė, ar jo partija nori kreiptis į Aukštąjį teismą dėl kokių nors parlamentarų pilietybės statuso, kad visi atvejai būtų svarstomi bendrai, pranešė laikraštis „The Australian“.

Į teismą jau buvo kreiptasi dėl M.Canavano ir nedidelės partijos „One Nation“ („Viena šalis“) senatoriaus, Indijoje gimusio Malcolmo Robertso, išrinkimo. Teismas spręs, ar jie ėmėsi deramų veiksmų, kad atsisakytų užsienio pilietybės.

Beveik pusė iš 24 mln. Australijos gyventojų yra gimę užsienyje arba užsienyje gimusių asmenų šeimose, rodo pernai atlikto gyventojų surašymo duomenys. Autochtonai sudaro maždaug 3 proc. visų gyventojų.