Šis premjero Tony Abbotto pranešimas buvo paskelbtas praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Kanbera pareiškė sugriežtinsianti sankcijas Maskvai, kad jos atitiktų taikomas Europos Sąjungos (ES).

T.Abbottas sakė parlamentui, kad urano pardavimai stabdomi iki tolesnio pranešimo.

„Australija neturi jokių ketinimų pardavinėti uraną šaliai, kuri taip akivaizdžiai pažeidinėja tarptautinę teisę, kaip šiuo metu daro Rusija“, - aiškino vyriausybės vadovas.

Australija nenaudoja branduolinės energijos, tačiau yra trečioji didžiausia pasaulyje urano tiekėja po Kazachstano ir Kanados. Per 2012-2013 metų finansinius metus ji eksportavo 8 291 tonų urano oksido koncentrato, kurio vertė - per 800 mln. Australijos dolerių (1,95 mlrd. litų).

Daugiausiai Australijos eksportuojamo branduolinio kuro perka Japonija, JAV ir Europos Sąjunga. Nedidelė šio eksporto dalis Rusijai, Pietų Korėjai, Kinijai, Kanadai ir Taivanui.

T.Abbottas pridūrė, kad vyriausybė taip pat svarsto galimybes trumpuoju laikotarpiu suteikti Ukrainai humanitarinę ir „neletalinę karinę pagalbą“.

„Australija ir Ukraina geografiškai yra tolimos, tačiau suartėjome atsakydami į žiaurią MH17 tragediją, per kurią buvo nužudyta australų, buvo nužudyta Rusijos remiamų sukilėlių“, - sakė T.Abbotas, turėdamas omenyje liepą įvykusią katastrofą, kai virš rytų Ukrainos buvo numuštas oro bendrovės "Malaysia Airlines" keleivinis lėktuvas.

„Vidutiniu laikotarpiu svarstome civilinę ir karinius pajėgumus didinančią pagalbą tai šaliai“, - pridūrė jis.

Premjeras pažadėjo, kad Australija taip pat atidarys savo ambasadą Kijeve.