Per tris mėnesius nuo liepos 1-osios truksiančią amnestiją žmonės galės atiduoti neregistruotus ginklus ir, anot šalies vyriausybės, nesibaiminti dėl baudžiamojo persekiojimo.

Pasibaigus ginklų amnestijos laikotarpiui, su ginklais pagautiems žmonėms grės iki 280 tūkst. Australijos dolerių bauda ir iki 14 metų kalėjimo bausmė.

Apytikriai skaičiuojama, kad Australijoje yra 260 tūkst. neteisėtų ginklų. Teisingumo ministro Michaelo Keenano teigimu, neteisėti ginklai buvo panaudoti per neseniai Australijoje įvykdytus teroristinius išpuolius ir vykdant organizuotus nusikaltimus.

„Tai galimybė žmonėms pristatyti institucijoms ginklus, nesulaukiant jokių klausimų ir jokios baudos. Jei žmonės nepasinaudos šia galimybe, baudos už neregistruotų arba neteisėtų ginklų turėjimą Australijoje labai griežtos“, - teigė ministras.

Australijoje šaunamųjų ginklų amnestija buvo paskelbta ir 1996 metais po šaudynių Port Artūro mieste. Užpuolikas Martinas Bryantas turistų miestelyje Tasmanijos saloje nužudė 35 žmones. Tai žiauriausios masinės žudynės Australijos istorijoje.

Pastaraisiais metais šalies institucijos reiškia augantį susirūpinimą dėl galimų teroristinių išpuolių šalyje grėsmės.