Tai įvyko 1901 m. sausio 1 d. Australijoje taikiu būdu iš šešių atskirų Didžiosios Britanijos kolonijų buvo suformuota federacinė valstybė, turinti bendrą konstituciją su D.Britanijos karaliumi priešakyje.

Priešingai nei Europos ar Šiaurės Amerikos gyventojai, per šventę sulaukę pūgos ir šalčių, australai sutiko Naujuosius metus 30 laipsnių karštyje. D.Britanijos karalienė Elžbieta II (Elizabeth II) palinkėjo 19 milijonų Australijos gyventojų laimingos ir sėkmingos antrojo federacijos šimtmečio pradžios.

Karalienė vis dar tebėra formali Australijos valstybės vadovė, nes šalies gyventojai per praėjusių metų referendumą balsavo prieš nepriklausomos respublikos suformavimą.

Australijos valstybė pradėjo formuotis 1788 m., kai į ją imta gabenti įvairius nusikaltėlius ir įstatymų pažeidėjus. Vėliau jos pagrindą sudarė šešios kolonijos: Naujasis Pietų Velsas, Viktorija, Kvinslendas, Tasmanija, Pietų Australija ir Vakarų Australija. Daugelį metų šalyje buvo karštai diskutuojama dėl federacijos likimo.

Žingsnis po žingsnio, kiekviena kolonija judėjo sąjungos link, kol Sidnėjuje susirinkę jų atstovai paskelbė apie federacijos įkūrimą, palikdami D.Britaniją nuošalyje.