Rusija turi galimybę būti bendradarbiaujančia šalimi užtikrinant stabilumą“, – Vokietijos Marshallo fonde susirinkusiesiems kalbėjo JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Europos ir Eurazijos reikalams Victoria Nuland.

„Arba ji gali judėti priešinga kryptimi ir kelti sunkumų ne tik mums – tam priešinsis ir visas sunitų pasaulis“, – patikino ji, rašo „Foreign Policy“.

Praėjusią savaitę Rusija Sirijoje pradėjo vykdyti antpuolius iš oro, o kaip priežastį, dėl kurios ėmėsi šių veiksmų, nurodė kovą su „Islamo valstybe“.

Vis dėlto derėtų pastebėti, kad dauguma objektų, į kuriuos nusitaikė Rusijos karinės oro pajėgos, yra teritorijose, kontroliuojamose kitų sukilėlių grupių, besipriešinančių Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui.

Pranešama, kad Maskva smogė „Užkariavimo armijai“ – islamistų pajėgoms, prie kurių yra prisidėję ir „Al–Qaeda“ paklūstančios „Nusra Front“ nariai, taip pat ir nuosaikesni kovotojai, kuriuos remia CŽV.

Victoria Nuland

Rusijos suaktyvėjimas Sirijoje įsiutino kitų šio regiono valstybių sunitų vyriausybes, kurios jau ilgą laiką ragino B. al Assadą pasitraukti ir spaudė JAV remti sukilėlius Sirijoje.

Daugelis šių šalių pinigais ir ginklais remia su Sirijos režimu kovojančius sukilėlius.

V. Nuland savo ruožtu pranešė, kad JAV ir toliau lieka atviros bendradarbiavimui su Rusija kovojant su „Islamo valstybe“, tačiau JAV neketina padėti Kremliui remti ilgalaikio Rusijos sąjungininko B. al Assado, kuris, JAV manymu, turi galiausiai pasitraukti.

Respublikonai kritiškai vertina bendradarbiavimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu perspektyvą dėl pastarojo paramos B. al Assadui.

„Jei mes ketiname kartu kovoti su „Islamo valstybe“, yra dalykų, kuriuos galime padaryti, jei tai reikštų politinės valdžios pasikeitimą, kuris tenkintų daugumos sirų poreikius, padėtų suvienyti šalį, o laikui bėgant baigtųsi B. al Assado pasitraukimu“, – sakė V. Nuland.

„Kita vertus, jei pagrindinė motyvacija – B. al Assado valdžios išsaugojimas, tokiu būdu nepavyktų ne tik nukauti „Islamo valstybės“, tačiau taip pat ir iš tiesų sustiprintų pilietinį karą Sirijoje, o į Europą plūstų dar daugiau pabėgėlių“, – neabejojo ji.

V. Nuland atkreipė dėmesį, kad Idlibo ir Alepo miestuose, kuriems tenka dauguma antpuolių, gyvena keturi milijonai sirų.

„Jei jie pro Turkiją pradės plūsti į Europą, pabėgėlių problema taps dar opesnė“, – pridūrė ji.

Rusijai didinant karinį dalyvavimą Sirijoje JAV žada taip pat tęsti atakas iš oro, nukreiptas prieš „Islamo valstybę“.

Šis faktas didina pavojingą atsitiktinio karinio susidūrimo tarp JAV ir Rusijos pajėgų tikimybę.

Įtampa dar labiau išaugo, kai spalio 3 d. rusų naikintuvas pažeidė Turkijos oro erdvę. Maskva tai pavadino atsitiktinumu, tačiau NATO tokį paaiškinimą atmetė.