Į Kvala Lumpūro teismą įtariamąsias vietnamietę Doan Thi Huong ir Indonezijos pilietę Siti Aisyah antradienio rytą atlydėjo ginkluoti pareigūnai. Teismo salėje jos abi šypsojosi savo ambasadų atstovams ir dėvėjo tuos pačius rūbus, kaip ir per ankstesnius teismo posėdžius.

Jų byla oficialiai buvo perduota Aukštajam Teismui, nes žemesnės instancijos teismas neturi jurisdikcijos nagrinėti nužudymo bylas.

Prokuroras Iskandaras Ahmadas sakė, kad pirmojo posėdžio data Aukštajame Teisme veikiausiai paaiškės per mėnesį. Įtariamosios tada padarys kaltės prisipažinimo arba neprisipažinimo pareiškimus, ir per 90 dienų teismas pradės bylos nagrinėjimą, teigė jis.

Policija kaltina abi moteris Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste vasario 13 dieną įtrynus uždraustos nervus paralyžiuojančios medžiagos VX Kim Jong Namui į veidą. Tuojau po šio užpuolimo vyras mirė.

Kaltinamosios sakė maniusios, kad dalyvauja nekaltoje televizijos išdaigoje.

Indonezijos ambasados teisininkas Yusronas Ambary sakė, kad Siti Aisyah neseniai parašė savo tėvams laišką ir paprašė dėl jos nesijaudinti.

„Jaučiuosi gerai. Tiesiog melskitės. Negalvokit apie mane pernelyg daug. Būkit sveiki ir melskitės vakarais. Turiu daug man padedančių žmonių. Ambasados pareigūnai ir mano advokatai nuolat ateina manęs aplankyti. Nesijaudinkit. Melskitės už mane, kad ta byla greitai baigtųsi ir galėčiau grįžti namo. Perduokit mano sūnui Rio mano meilę“, – citavo jis tą laišką žurnalistams prie teismo.

Policijos teigimu, keturi įtariamieji iš Šiaurės Korėjos pabėgo iš Malaizijos nusikaltimo dieną. Kiek anksčiau gynybos advokatai sakė būgštaujantys, kad tos moterys taps atpirkimo ožiais, nes kiti žmonės, galimai turintys informacijos apie šią bylą, išvyko iš šalies.

Nors Malaizija niekada tiesiogiai nekaltino Šiaurės Korėjos įvykdžius šį nusikaltimą, daugelis palaiko prielaidą, kad seniai užsienyje gyvenusio Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno netikro brolio nužudymą užsakė Pchenjanas.

Nors Kim Jong Namas nekėlė jokios politinės grėsmės Šiaurės Korėjos režimui, jis galėjo būti laikomas šalies dinastinės diktatūros potencialiu konkurentu. Pchenjanas šiuos kaltinimus neigia.