Baigdamas aštuonerius darbo Baltuosiuose rūmuose metus B. Obama grįžo į jo namais anksčiau buvusį miestą – Čikagą, kad savo rinkimų kampanijos šūkį: „Taip, mes galime“ pakeistų: „Taip, mes tai padarėme“.

Prezidentas vardijo savo kadencijos pasiekimus: pradedant sutartimi dėl Irano branduolinės programos, baigiant sveikatos apsaugos sistemos reforma.

Didžioji jo kalbos dalis buvo skirta padrąsinti savo šalininkams, sukrėstiems netikėtos respublikono Donaldo Trumpo pergalės per lapkritį įvykusius rinkimus.

Baracko Obamos atsisveikinimo kalba

B. Obama ragino juos nenuleisti rankų, kovoti už demokratiją ir kurti naują „socialinę sanglaudą“.

„Kad ir kokie būtų mūsų išoriniai skirtumai, mes šiame reikala dalyvaujame kartu“, – perspėjo jis ir pabrėžė, kad šališkumas, rasizmas ir nelygybė yra grėsmės demokratijai.

„Mes kylame arba krintame kaip vienas“, – pažymėjo jis.

„Visi mūsų, kad ir kokios partijos, turėtų pasišvęsti mūsų demokratinių institucijų atkūrimo uždaviniui“, – sakė B. Obama.

Būsimasis prezidentas respublikonas griovė nusistovėjusias normas, žadėjo panaikinti B. Obamos politinį palikimą ir švaistėsi įžeidimais.

Tuo tarpu JAV žvalgyba atliko precedento beveik neturintį žingsnį: apkaltino Kremlių dėjus pastangas pakreipti rinkimų kampaniją D. Trumpo naudai.

Politiškai smarkiai susilpnėję demokratai, praradę kontrolę Baltuosiuose rūmuose, Senate ir Atstovų Rūmuose, taip pat daugumoje valstijų, dabar stengiasi persigrupuoti.

B. Obama tikino, kad priešakyje laukiantys darbai bus visos kartos masto iššūkis.

Emocingas finalas

Pasak jo, „tikėjimas sveiku protu, verslumu ir teisės pirmumu prieš galią“ leido Jungtinėms Valstijoms „atsispirti fašizmo ir tironijos vilionei per Didžiąją depresiją ir kurti po Antrojo pasaulinio karo nusistovėjusią tvarką kartu su kitomis demokratijomis“.

Baracko Obamos atsisveikinimo kalba

Po to B. Obama ištarė žodžius, kurie gali sulaukti didelio atgarsio, amerikiečiams svarstant, ar Rusija padėjo D. Trumpui laimėti Baltuosius rūmus: jis pareiškė, kad „dabar šiai tvarkai metamas iššūkis“.

„Pirmiausiai smurtaujančių fanatikų, tvirtinančių, kad kalba islamo vardu; pastaruoju metu – autokratų užsienio sostinėse, kurie laiko laisvąsias rinkas, atviras demokratijas ir pačią pilietinę visuomenę grėsme jų valdžiai, – pridūrė prezidentas. Kiekvieno iš šių dalykų mūsų demokratijai keliamas pavojus yra daug didesnio masto negu užminuotas automobilis arba raketa“.