Apie tai pranešė Ukrainos naujienų agentūra UNIAN.

A. Jaceniukas ketvirtadienį parlamentui įteikė savo atsistatydinimo raštą, prieš tai išpeikęs politikus, nesugebėjusius priimti energetikos ir biudžeto įstatymus, kad būtų padidintas kariuomenės finansavimas.

Savo sprendimą A. Jaceniukas motyvavo tuo, „kad šiandien liko nenubalsuoti įstatymai, nėra kuo mokėti milicininkui, daktarui, mokytojui, nėr už ką pirkti šautuvo, nėra kuo užtaisyti BTRą (šarvuotį); kad šiandien nepriimtas sprendimas užpildyti Ukrainos dujų saugyklas, kad galėtume peržiemoti, kad pagaliau išsilaisvintume iš Rusijos dujinės priklausomybės“.

„Koalicijos griūtis turi šiandien pasekmių. Įstatymai, kurie pripildytų biudžeto pajamas, sužlugdyti. Ir tai suprantama. Kas gi norėtų eiti į rinkimus ir tuo pačiu metu balsuoti už nepopuliarius įstatymus?“ – pareiškė jis Aukščiausiojoje Radoje.

„Mainyti siaurą politinį interesą į valstybės likimą neleistina. Tai moralinis ir etinis nusikaltimas“, – sakė A.Jaceniukas.

„Aš skelbiu savo atsistatydinimą dėl koalicijos griuvimo ir vyriausybės iniciatyvų blokavimo“, – pareiškė jis parlamente.

Savo kalboje A. Jaceniukas pažymėjo, kad susidarius tokiai padėčiai, ministras pirmininkas turi du variantus, rašo news.liga.net. Pirmasis – pradėti konsultacijas dėl naujos koalicijos formavimo.

„Tai reiškia, kad premjeras turi priimti į koaliciją komunistus ir regionalus. Aš to nedarysiu jokiomis aplinkybėmis“, - sakė jis.

Antrasis variantas – ministro pirmininko ir vyriausybės atsistatydinimas.

Laikinuoju ministru pirmininku posėdyje paskirtas Vladimiras Groysmans. Apie tai vidaus reikalų ministras A. Avakovas pranešė „Facebook“ paskyroje.

Nebelieka pinigų Ukrainos kariškių atlyginimams

Užsitęsę kariniai veiksmai išsėmė finansinius išteklius, kurie buvo skirti antiteroristinei operacijai (ATO). Tai kelia grėsmę, kad jau nuo rugpjūčio 1 dienos nebebus pinigų Ukrainos kariškių atlyginimams, praneša Ukrainos finansų ministras Aleksandras Šlapakas.

„Nuo rugpjūčio 1 dienos neturėsime kuo mokėti kariškiams“, - ketvirtadienį, liepos 24 dieną, sakė A. Šlapakas, parlamente pristatydamas Mokesčių kodekso pataisų projektą, turintį praplėsti įplaukas į valstybės biudžetą.

Jo teigimu, tolesniems ATO veiksmams reikia daugiau kaip 9 mlrd. grivinų (1,8 mlrd. litų), o visam valstybės biudžetui būtina gauti 31 mlrd. grivinų (6,5 mlrd. litų), skelbia „Interfax-Ukraina“.

„Udar“ pasirengusi siūlyti kandidatą į premjero postą

Frakcijos „Udar“ lyderis Vitalijus Kovalčiukas pažymi, kad ministro pirmininko atsistatydinimas šiandien dar nepatvirtintas, tačiau jie pasirengę pasiūlyti savo kandidatą į vyriausybės vadovo postą.

Tai jis pareiškė žurnalistams komentuodamas Aukščiausiosios Rados pirmininko Oleksandro Turčynovo nuomonę, jog būtina kelti technokratinio ministro pirmininko kandidatūras, rašo unian.net.

V. Kovalčiukas priminė, kad „yra procedūra, kurios metu priimamas vyriausybės atsistatydinimas, ir jau po to sprendžiama, kas eis laikinojo premjero pareigas“.

Jo teigimu, jeigu iškils būtinybė siūlyti kandidatus, tai „jie, patikėkite, turės tinkamų pretendentų, kurie galės deramai atlikti Ukrainos ministro pirmininko funkcijas, ir nekalbėti apie tai, kaip yra sunku, o ieškoti būdų, kaip išspręsti problemas, kurios kyla tiek vyriausybei, tiek visai šaliai apskritai“.

Komentuodamas Arsenijaus Jaceniuko pranešimą apie sprendimą atsistatydinti iš ministro pirmininko pareigų, V. Kovalčiukas teigė: „Pasakysiu atvirai, vis dėlto tikėjausi, kad ponas Jaceniukas – gerbiu jį kaip politiką – nepasiduos emocijoms“. Jo manymu, šiandieninis A. Jaceniuko pareiškimas buvo „šiek tiek emocingas“.

V. Kovalčiukas taip pat keistu pavadino „pono Turčynovo poelgį, kuris užuot iškėlęs balsavimo klausimą, užbaigė sesiją“.

Priminsime, kad šiandien partijos „Udar“ ir „Svoboda“ pranešė pasitraukiančios iš koalicijos. Dabar prasideda 30 dienų laikotarpis: jeigu per jį nebus suformuota nauja koalicija, tai po trijų mėnesių, spalio 26-ąją, turėtų įvykti pirmalaikiai rinkimai į Radą.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasveikino sprendimą paleisti koaliciją ir pažymėjo norįs, kad Rada iki išsiskirstymo priimtų biudžeto ir dokumentų pakeitimus, kurie reikalingi darbui su tarptautinėmis finansinėmis institucijomis.

Politikos lyderiai skundėsi, kad nauji parlamento rinkimai nebuvo surengti po to, kai vasarį buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius ir kad daugelis jo šalininkų liko Aukščiausioje Radoje bei trikdo jos darbą.

Nacionalistinė partija „Svoboda“ („Laisvė“) ir buvusio sunkiasvorių bokso pasaulio čempiono Vitalijaus Klyčko vadovaujama partija UDAR paskelbė paliekančios koaliciją, kuri sudarė daugumą parlamente.

Pagal Ukrainos konstituciją parlamentas turi per 30 dienų mėginti suformuoti naują koaliciją. Jeigu tai nepavyksta, prezidentas gali paleisti parlamentą ir paskelbti pirmalaikius rinkimus.