V.Putinas pageidauja, kad būtų surengta daugiau trišalių derybų dėl ES ir Kijevo susitarimo pakeitimų.

Rusija tvirtina, kad šis susitarimas pakenks jos ekonomikai, ir grasina, kad Ukraina neteks prieigos prie jos rinkų, jei Kijevas jį įgyvendins.

„Šiame kontekste mums labai neramu dėl neseniai Rusijos vyriausybės priimto nutarimo, siūlančio įvesti naujus prekybos barjerus tarp Rusijos ir Ukrainos“, - sakoma J.M.Barroso laiške, kurį išplatino jo biuras.

„(ES ir Ukrainos) Asociacijos sutartis yra dvišalis susitarimas ir... vadovaujantis tarptautine teise bet kokie jo pakeitimai galimi tik paprašius vienai iš sutarties dalyvių ir kitai davus savo sutikimą“, - pažymima Europos Komisijos vadovo laiške.

V. Putinas siekia trišalių derybų dėl sutarties, kuri, jo teigimu, pakenks šalies ekonomikai, pakeitimo. Maskva pagrasino apriboti Ukrainos priėjimą prie Rusijos rinkų, jeigu Kijevas įgyvendins esamo turinio sutartį.

ES ir Ukrainos asociacijos sutarties, kuri buvo pasirašyta birželį ir ratifikuota rugsėjį, dalis dėl laisvosios prekybos zonos sukūrimo su Ukraina atidėta iki 2016 metų sausio.

Briuselis viliasi, kad 15 mėnesių pertrauka suteiks laiko nuraminti Rusiją. Tačiau V. Putino laiškas leidžia daryti prielaidą, kad Kremlius atidėjimą laiko visišku proceso sustabdymu, kol jo reikalavimai nebus patenkinti.

Pasak diplomatų, V. Putinas per spalio 16-17 dienomis Milane vyksiantį viršūnių susitikimą turės pirmą galimybę aptarti šį klausimą.