„Amnesty International“ ataskaitoje apklausta 30 karo belaisvių, kurie buvo suimti tiek prorusiškų separatistų, tiek ir Ukrainos vyriausybės pajėgų praėjusių metų liepos – balandžio mėnesiais.

Ataskaitoje teigiama, kad apklausta 17 prorusiškų separatistų ir 16 Ukrainos vyriausybės pajėgų karo belaisvių.

„Vis dar rusenančio Ukrainos konflikto šešėlyje mūsų atliktas tyrimas rodo, kad belaisvių kankinimas ir tokio kankinimo mastai yra plačiai paplitę ir šokiruojantys“, – teigia „Amnesty International“ atstovas Johnas Dalhusenas.

„Ukrainos vyriausybė turi ištirti visus karo nusikaltimų ir kitų piktnaudžiavimų atvejus, būtina atverti bylas ir surinkti įrodymus dėl prorusiškų separatistų pajėgų karo nusikaltimų ir, remiantis surinktais įrodymais, nubausti visus tuos, kurie atsakingi už tokių šlykščių nusikaltimų vykdymą“,– ataskaitos išvadas komentavo J. Dalhusenas.

Paviešintoje ataskaitoje nurodoma, kad prorusiškų separatistų pajėgos sausio-vasario mėnesiais nužudė mažiausiai aštuonis Ukrainos pajėgų belaisvius.

„Amnesty International tyrimas rodo, kad Arsenijus Pavlovas – vienas ryškiausių ir įtakingiausių prorusiškų separatistų kovotojų ir valdžios veikėjų – nužudė vieną Ukrainos Donecko oro uosto prieigose sulaikytą Ukrainos pajėgų karį.

Prorusiškam separatistui A. Pavlovui, pravarde Motorola, metami kaltinimai nužudžius Igorį Branovitckį, Ukrainos pajėgų 90-tojo bataliono 81-osios brigados vadą. Teigiama, kad I. Branovictskis buvo nužudytas stebint liudininkams.

Prorusiški separatistai kaltinami dar vienu kraupiu karo nusikaltimu – įvykio liudininkas teigia, kad sausio 22 d. nenustatytos tapatybės moteris kovotoja nušovė mažiausiai tris Ukrainos pajėgų karo belaisvius.

Dar du atvejai susiję su Donecko oro uoste sausio mėnesį sulaikytu sužeistu Ukrainos pajėgų kariu, ir vasario mėnesį Debalcevės prieigose aršių susirėmimų metu sulaikytų Ukrainos pajėgų karių nužudymu.

Ataskaitoje pažymima, kad karo nusikaltimai dažniausiai padaromi nereguliarių dalinių, nepaklūstančių centrinės kariuomenės komandoms.

Vienu iš tokių – „Dešinysis sektorius“. Tai sukarinta ultranacionalistų grupuotė, kovojanti kartu su Ukrainos pajėgų daliniais. „Dešinysis sektorius“ įvardijama kaip daugiausiai karo nusikaltimų Ukrainos pajėgų pusėje įvykdanti grupuotė. Paviešintoje ataskaitoje teigiama, kad reguliarioji kariuomenė dažniausiai nusikalsta kankindama, mušdama ir tyčiodamasi iš karo belaisvių.

Prorusiškų sepataristų pusėje daugiausiai karo nusikaltimų įvykdo „Prizrak“ batalionas, kuris skelbiasi esantis lojalus savavališkai pasiskelbusiai Luhansko nepriklausomai respublikai.

„Amnesty International“ ragina abi kovojančias puses ištirti jiems metamus kaltinimus ir nubausti kaltuosius. Jungtinių Tautų atstovai raginami patikrinti abiejų kariaujančių pusių karo belaisvių stovyklas. Nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija teigia, kad iki šiol perspėjimai Ukrainos vyriausybei dėl „Dešiniojo sektoriaus“ grupuotės veiksmų rezultatų nedavė.

Savavališkai pasiskelbusios Donecko liaudies respublikos „gynybos ministerijos“ atstovas Eduardas Basurinas neigia visus prorusiškiems separatistams metamus kaltinimus.

„Jie nuolat meta mums tokius kaltinimus, tačiau jie niekada negali jų įrodyti“, – teigė „gynybos ministerijos“ atstovas.

Ukrainos saugumo pajėgos penktadienį pabrėžė, kad susitiks su „Amnesty International“ atstovais aptarti paskelbtos ataskaitos detalių.