53 metų Valerijus Fominas yra kaltinamas vasario pabaigoje sumaišęs dviem patikliems vyrams "protą atbukinančių ir užvaldančių" vaistų kokteilį, ir vėliau juos seksualiai išnaudojęs, kai jie, netekę sąmonės, beveik 16 valandų gulėjo miesto centre esančiame jo bute, sakoma policijos pareiškime.

Pasak policijos, buvęs Rusijos ambasados Otavoje patarėjas V.Fominas netrukus po šio incidento išskrido į Rusiją ir į Kanadą daugiau nebegrįžo.

"Toksikologiniai tyrimai patvirtino, kad čia būta trijų skirtingų rūšių receptinių vaistų, kuriuos suvartojo nieko neįtariančios aukos, ir dėl kurių šie vyrai vėliau kurį laiką buvo be sąmonės", - sakė policija.

Kanados užsienio reikalų departamento atstovė spaudai Kim Girtel kaltinimus pavadino "rimtais" ir sakė, kad Otava jau paprašė Rusijos pareigūnų "imtis prieš jį efektyvių veiksmų".

"Nors Kanada ir ši valstybė (Rusija) nėra pasirašiusios sutarties dėl nusikaltėlių išdavimo, mūsų departamentas jau kreipėsi į misiją su prašymu bendradarbiauti ir dabar laukia iš ambasados oficialaus atsakymo", - sakė jis žurnalistams.

"Departamentas pareikalavo atšaukti šiam asmeniui suteiktą diplomatinę neliečiamybę, nepaisant to, kad asmuo jau išvyko iš Kanados. Jeigu tai nebus padaryta, byla vis vien nebus nutraukta", - pridūrė K.Girtel.

Rusijos ambasados pareigūnai Otavoje nekomentavo buvusiam kolegai pateiktų kaltinimų. Tačiau spaudos sekretorius Aleksejus Lisenkovas mįslingame elektroniniame laiške naujienų agentūrai AFP užsiminė, jog šie "nepagrįsti kaltinimai" yra susiję su organizuotu nusikalstamumu.

"Šiuo konkrečiu atveju mes, deja, dar kartą tapome įvykių liudininkais, kai vadinamoji rusų mafija užsienyje stengiasi užsipulti buvusius tėvynainius naudodama tokias nešvarias priemones kaip šantažas", - sakė A.Lisenkovas.

Otavoje šiuo metu dirba daugiau kaip 5 tūkst. užsienio diplomatų. Anot policijos vado Charles'o Bordeleau (Šarlio Bordelo), kasmet kriminaliniai kaltinimai yra pateikiami beveik 20-čiai diplomatų, pradedant vagystėmis iš parduotuvių ir baigiant neatsargiu vairavimu ar fiziniu smurtu.

Bet mažai kam keliamos bylos, kadangi visus juos gina diplomatinė neliečiamybė.

Sunkiausią nusikaltimą yra padaręs vienas Rusijos diplomatas, kuris 2001 metais vairuodamas išgėręs mirtinai sužalojo moterį advokatę, tuo metu su šunimi ėjusią per gatvę ramiame Otavos rajone, kur yra įsikūrusios daugelio valstybių ambasados.

Rusijos ambasados Otavoje pirmajam sekretoriui Andrejui Kniazevui vėliau Rusijoje buvo pateikti kaltinimai ir jis buvo nuteistas dėl kanadietės Catherine MacLean (Katerinos Maklin) mirties. Jam buvo skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

"Tai vienintelis atvejis, kai mirė žmogus,- sakė Ch.Bordeleau. - Jis atkreipė dėmesį į tai, kokia svarbi yra diplomatinės neliečiamybės problema tiriant kriminalinius nusikaltimus".