84 metų arkivyskupas Paulius Marcinkus buvo siejamas su vienu didžiausių visų laikų finansinių skandalų, kuris kilo jam vadovaujant Vatikano bankui.

1982 metais Italijos teismas apkaltino arkivyskupą dalyvavus sąmoksle, kaip sužlugdyti privatų Italijos banką "Ambrosiano", kurio bankrotas pridarė 3,5 mlrd. dolerių (per 10 mlrd. litų) nuostolio. Šis bankas buvo glaudžiai siejamas su Vatikanu.

Tačiau dvasininkas taip ir nebuvo suimtas, nes Vatikano pareigūno statusas jam suteikė teisinę neliečiamybę nuo Italijos teisėsaugos persekiojimo.

Žlugus "Ambrosiano", jo valdytojas Roberto Calvi buvo rastas pakartas po Londono "Blackfriars" tiltu. Dėl jo žmogžudystės Italijoje šiuo metu teisiami penki asmenys.

1971-1989 metais P.Marcinkus ėjo Vatikano banko prezidento pareigas ir tvarkė katalikų pinigus - taip jis tapo vienu įtakingiausių Bažnyčios žmonių.

P.Marcinkus savo kaltę teisme neigė. Galiausiai jam buvo leista grįžti į Jungtines Valstijas, Arizonos valstijos Finikso vyskupiją.

Naujienų agentūra ANSA teigia, kad žinia apie arkivyskupo mirtį Vatikaną pasiekė antradienio rytą. Iškart po to ją patvirtino Bažnyčios atstovai iš Finikso.