Prezidentui F.Calderonui su verslo ir pilietinių grupių atstovais svarstant, kaip būtų galima patobulinti kovos su narkotikais strategiją, Žvalgybos agentūros direktorius Guillermo Valdesas informavo, kad valdžia jau yra konfiskavusi 84 tūkst. ginklų ir įspūdingą sumą pinigų - net 411 mln. JAV dolerių ir 330 mln. Meksikos pesų, o po to paragino vyriausybę pradėti debatus dėl narkotikų legalizavimo.

Ši mintis šalies prezidentui pasirodė priimtina. F.Calderonas prisipažino, kad jis jau anksčiau yra svarstęs tokią narkotikų teisinio reguliavimo galimybę. "Tai būtų esminė diskusija, kurioje, mano manymu, pirmiausia turėtų būti atspindėta demokratinės daugumos nuomonė. Reikėtų atidžiai išnagrinėti tokios galimybės pranašumus ir trūkumus, įsiklausyti į svarbiausius abiejų šalių argumentus", - pareiškė prezidentas.

Tokios mintys Lotynų Amerikoje nėra naujos. Dar pernai trys buvę prezidentai - Kolumbijos vadovas Cesaris Gaviria, Meksikos prezidentas Ernesto Zedillo ir Brazilijos lyderis Fernando Cardoso - paragino Lotynų Amerikos valstybes apsvarstyti marihuanos įteisinimo galimybę, nes, jų nuomone, taip būtų atimtas iš nusikalstamų kartelių pagrindinis pajamų šaltinis. Šį klausimą jau yra svarstęs ir Meksikos kongresas. Tik F.Calderonas iki šiol teigė, kad jis tam nepritaria.