Pirminiais duomenimis, veikiausiai kilus konfliktui dėl atlyginimų jį užmušė du jo ūkio darbininkai. Kruvinas incidentas šalyje, kurioje anksčiau veikė apartheido režimas, įvyko pastaruoju metu paaštrėjus rasinei įtampai.

69 metų E.Terreblanche'as vadovavo baltųjų suprematistų judėjimui "Afrikaner Weerstandsbeweging" (AWB), pasisakiusio už trijų respublikų, kuriose gyventų vien baltaodžiai, o juodaodžiams būtų įleidžiama tik dirbti, įkūrimą PAR teritorijoje.
Opozicinis Demokratų aljansas dėl pastarojo incidento kaltino šalyje padidėjusią rasinę įtampą.

"Tai įvyko provincijoje, kurios kaimo ūkininkų bendruomenėje rasinę įtampą nuolat kursto neatsakingi rasistiniai pareiškimai", - sakė tai apygardai atstovaujanti Demokratų aljanso deputatė Juanita Terblanche ir pridūrė, kad juos skelbia du valdančiosios Afrikos nacionalinio kongreso partijos nariai.

J.Terblanche, kuri nėra nužudytojo giminaitė, pridūrė, kad jos partija nepritaria E.Terreblanche'o politiniams įsitikinimams, tačiau perspėjo, kad jo nužudymas gali būti laikomas išpuoliu prieš PAR demokratiją.
PAR prezidentas Jacob Zuma paragino laikytis ramybės po "šio baisaus veiksmo". Savo pranešime jis prašė "pietų afrikiečių neleisti provokatoriams pasinaudoti šia padėtimi įžiebiant ir kurstant rasinę neapykantą".

E.Terreblanche'as buvo nužudytas likus dešimčiai savaičių iki pasaulio futbolo čempionato, kuris pirmą kartą vyks Afrikos žemyne. Pietų Afrikos Respublikoje daugelis abejoja dėl šio renginio infrastruktūrai skirtų milžiniškų lėšų pagrįstumo, o tūkstančiai bilietų ir viešbučių numerių iki šiol neišpirkti.

Naujienų agentūra "South African Press Association", remdamasi policijos atstovės Adele Myburgh (Adel Meiburg) pranešimu, nurodė, kad E.Terreblanche'ą užpuolė 21 metų jaunuolis ir vienas penkiolikametis. Abu užpuolikai dirbo šio baltųjų suprematisto ūkyje netoli Ventersdorpo, esančio už 110 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Johanesburgo.

A.Myburgh sakė, kad įtariami užpuolikai buvo suimti ir kad jiems pateikti kaltinimai dėl žmogžudystės. Atstovė pridūrė, kad įtariamieji, kurių vardų ji nenurodė, sakė policijai, jog buvo kilęs ginčas dėl jiems už darbą ūkyje neišmokėtų atlyginimų.