Senstanti populiacija padidins išlaidas pensijoms ir sveikatos apsaugai, todėl turės didėti ir valstybės išlaidos, o tai gali sulėtinti ekonomikos augimą ir turtingose, ir neturtingose šalyse.

JAV gyventojų surašymo biuras nurodo, kad 65 metų ir vyresnių žmonių skaičius 2008-ųjų viduryje pasiekė maždaug 506 mln., o iki 2040-ųjų jis sieks maždaug 1,3 mlrd. - pagyvenę žmonės sudarys 14 proc. visų pasaulio gyventojų.

"Senėjimas veikia kiekvieną šalį kiekvienoje pasaulio dalyje, - sakė Richardas Suzmanas iš Nacionalinio gerontologijos instituto, kuris užsakė šią ataskaitą. - Nors yra svarbių skirtumų tarp išsivysčiusių ir besivystančių šalių, pasaulinis senėjimas keičia socialinį bei ekonominį planetos pobūdį ir meta sunkius iššūkius."

Prieita prie išvados, kad 80 metų ir vyresni žmonės daugelyje šalių yra sparčiausiai didėjanti gyventojų grupė. Pasauliniu mastu ši grupė nuo 2008-ųjų iki 2040-ųjų turi padidėti 233 procentais. Tai bus nemenka našta jų vaikams ir vaikaičiams.

Jau po kelerių metų, iškart po 2010-ųjų, pagyvenusių žmonių, ypač - seniausiųjų, skaičiai ir proporcijos pradės sparčiai didėti daugumoje išsivysčiusių ir besivystančių šalių. Tai lemia didelis gimstamumas po Antrojo pasaulinio karo ir mažėjantis mirštamumas.

Chroniškos, širdies ligos ir vėžys tebėra pagrindinės mirties priežastys, ypač tarp pagyvenusių žmonių. Tai reiškia milžiniškas išlaidas sveikatos apsaugos sistemoms.

Kiekvieną mėnesį 870 tūkst. žmonių sulaukia 65-erių. Po 10 metų kiekvieną mėnesį 65-uosius gimtadienius švęs 1,9 mln. žmonių. Jei valstybės ir kompanijos planuos teisingai, senstanti populiacija galėtų sukurti galimybes ekonomikai augti. Tačiau Europos Komisija dar 2006 metais paskelbė, jog valstybės turės smarkiai didinti išlaidas pensijoms, sveikatos apsaugai ir ilgalaikei priežiūrai, lėtės bendrojo vidaus produkto augimas. Jei politika nesikeis, potencialus Europos Sąjungos ekonomikos augimo greitis iki 2030-ųjų sumažės perpus.

Naujausi faktai

* Japonija, kurioje 22 proc. gyventojų yra 65 metų ir vyresni, yra seniausia iš didžiųjų pasaulio valstybių.

* Kinijoje pagyvenusių žmonių gyvena daugiausiai - 106 milijonai. Indija - antrojoje vietoje (59,6 mln.). JAV gyvena 38,7 mln. pagyvenusių žmonių, Japonijoje - 27,5 mln., Rusijoje - 19,9 milijono.

* Iki 2040 metų daugiau kaip ketvirtadalis europiečių bus bent 65 metų, septintadalis - bent 75 metų.

* Senatvė nebėra turtingųjų privilegija - 62 proc. visų 65 metų ir vyresnių žmonių dabar gyvena besivystančiose Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos, Karibų ir Okeanijos šalyse.

* Japonijoje ir Singapūre gimstančių kūdikių tikėtina gyvenimo trukmė pasiekė 82 metus. Prancūzijoje gimstantys kūdikiai vidutiniškai gyvens 80,9 metų, o Švedijoje, Italijoje, Australijoje ir Kanadoje - ilgiau nei 80 metų. JAV tikėtina vidutinė gyvenimo trukmė yra 78, Tunise - 75, Gvatemaloje - 70 metų, o AIDS alinamojoje Zimbabvėje - 39,7 metų.

* 1900 metais moterys Europoje ir Šiaurės Amerikoje gyvendavo dvejais ar trejais metais ilgiau nei vyrai, o dabar - vidutiniškai septyneriais metais ilgiau.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją