Neoficialiais LETA duomenimis, nuo 2011 m. pridėtinės vertės mokestis gali būti padidintas iki 23 proc., o 2010 m. ketinama padidinti nekilnojamojo turto mokestį ir taip papildomai surinkti į biudžetą 70 mln. latų.

Neatmetama galimybė anuliuoti neapmokestinamą minimumą, pensijoms ši riba bus sumažinta iki 90 latų.

Taip pat 2010 m. planuojama iki 23 proc. padidinti ūkinės veiklos mokestį.

Ketinama peržiūrėti lengvųjų automobilių mokestį ir jau šiais metais padidinti akcizą alui.

Siūloma įvesti 10 proc. pajamų mokestį, 2010 m. iki 23 proc. padidinti ūkinės veiklos mokestį, peržiūrėti lengvųjų automobilių mokestį ir jau šiais metais padidinti akcizą alui.

Nuo ateinančių metų gali būti pakeistas įmonių pajamų mokestis, nuo 2011 m. 4 procentiniais punktais padidintos būtinojo socialinio draudimo įmokos, o nuo kitų metų nuo 50 iki 75 proc. padidintas mokestis už valstybinio kapitalo naudojimą.

Žadama apsvarstyti du atlyginimų fondo sumažinimo variantus – nuo 15 proc. iki 20 proc., ir minimalaus atlyginimo sumažinimą nuo 180 iki 140 latų.

ES struktūrinių fondų įsisavinimo išlaidas numatoma sumažinti iki 76,2 mln. latų.

Švietimo srityje taip pat planuojama taupyti – nuo šių metų rugsėjo 1 d. bus sumažintas dailės, muzikos ir sporto mokyklų, kultūros namų finansavimas, taip pat – tikslinės dotacijos savivaldybių biudžetams, skirtos ikimokyklinio lavinimo išlaidoms.

Finansavimo mažinimas paveiks ir ministerijas, kurioms šios priemonės anksčiau buvo taikomos mažiausiu lygiu. Sveikatos apsaugos ministerijai teks sumažinti išlaidas 45 mln. latų, Švietimo ir kultūros ministerijai – 10 mln. latų, Vidaus reikalų ministerijai – 9 mln. latų, Krašto apsaugos ministerijai – 15 mln. latų, Finansų ministerijai – 30 mln. latų.

Biudžetines kitų ministerijų programas planuojama sumažinti 15,5 mln. latų.

Visas pensijas kartu su priemokomis ketinama sumažinti 15 proc. ir taip jau šiais metais papildomai surinkti į biudžetą 75 mln. latų, kitais metais – 155 mln. latų, o 2011 m. – 159 mln. latų.

2010 m. numatoma perduoti išmokų vaikams administravimą savivaldybėms. Jas gaus tik šeimos su mažomis pajamomis.

Vyriausybė apsvarstys ir alternatyvias priemones, t. y. jau šiais metais padidinti pajamų mokestį.

Įgyvendinus šias priemones, šiais metais į biudžetą papildomai bus surinkta 96,3 mln. latų, o išlaidos sumažės 463,4 ar 506 mln. latų priklausomai nuo to, kiek bus sumažintas atlyginimų fondas – 15 ar 20 proc.