Šioje Centrinės Amerikos šalyje siaučia gatvių gaujos, kurios grasindamos ginklais plėšia automobilių vairuotojus ir žudo autobusų vairuotojus bei kitus asmenis, kurie nesumoka reketininkų reikalaujamo mokesčio. Gaujų smogikai dažnai šaudo į aukas įsitaisę ant galinės motociklo sėdynių ir gali greitai pasprukti per automobilių spūstis.

Šį mėnesį priimtame įstatyme taip pat numatoma, kad motociklininkai vilkėtų ryškios spalvos liemenes ir šalmus su aiškiai pažymėtais motociklo registracijos numeriais.

Pažeidusiems šį įstatymą asmenims gali būti skirta iki 3 tūkst. dolerių (8 tūkst. litų) bauda. Iki gegužės policija pažeidėjams baudų neskirs, kad žmonės spėtų įvykdyti įstatymo reikalavimus.

Pareigūnai siekia pažaboti jaunuolių gaujas, tokias kaip "Mara 18" ir "Mara Salvatrucha", kurių veiklos zona tęsiasi nuo Jungtinių Valstijų iki Centrinės Amerikos šalių. Šios nusikalstamos organizacijos daugiausiai verčiasi turto prievartavimu, ginkluotais plėšimais ir narkotikų prekyba.

Gvatemaloje, kuri turi 13 mln. gyventojų, taip pat siautėja su Meksikos narkotikų karteliais ryšius palaikančios gaujos, kuriose Pietų Amerikoje pagamintą kokainą kontrabanda gabena į šiaurę.

Gvatemalos sostinėje šiemet nužudyta daugiau nei 40 autobusų vairuotojų, iš jų daugelis - per motociklininkų atakas. Vairuotojai žudomi, jeigu atsisako arba neįstengia mokėti reketininkams, kurie, kaip manoma, kasdien surenka apie 10 tūkst. dolerių (26,7 tūkst. litų).

Pernai Gvatemaloje nužudyta daugiau nei 6 tūkst. žmonių, o pagal šį rodiklį šalis yra viena iš lyderių Lotynų Amerikoje.