D. Medvedevo teigimu, Rusija atsisakė savo ketinimų nutraukti trijų raketinės divizijos pulkų, kurie dislokuoti Kozelske (Kalugos srityje), kovinį budėjimą. Pačią diviziją planuota iki 2010 m. išformuoti, tačiau dabar to neįvyks.

PRG sistemai skirtas atremti priemones Rusijos prezidentas pavadino „priverstinėmis“ bei teigė, kad Rusija nesiekia pradėti „ginklavimosi varžybų“. D. Medvedevas tikisi, kad nauja JAV administracija sieks vystyti pilnaverčius santykius su Rusija.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas savo kalbą pradėjo nuo 2008 m. rugpjūčio įvykių Pietų Osetijoje, dėl kurių apkaltino Vašingtono administraciją. D. Medvedevo teigimu, šie įvykiai sąlygojo įtampos visame Europos regione didėjimą, tame tarpe ir NATO laivų dislokavimą Juodojoje jūroje ir amerikietiškos PRG sistemos įdiegimo Europoje paspartinimą. Rusijos vadovas pažadėjo adekvatų Rusijos atsaką į tokį situacijos paaštrėjimą. „Mes nesitrauksime iš Kaukazo“,- teigė D.Medvedevas.

Pasiūlė pratęsti kadenciją

Taip pat Rusijos prezidentas D. Medvedevas pasiūlė prailginti prezidento kadencijos trukmę iki 6 metų, o Valstybės Dūmos – iki 5 metų bei išplėsti jų įgaliojimus. Prezidentas pasiūlė įpareigoti šalies vyriausybę kasmet atsiskaityti parlamentui.

D. Medvedevas pabrėžė, kad kalbama ne apie Konstitucijos pakeitimą, o tik apie jos koregavimą. Šiuo metu Rusijos konstitucijoje įtvirtinta, kad prezidento ir Valstybės dūmos kadencija yra 4 metai. „Šiuo klausimu kalbos apie reformas, yra ne vietoje“,- pastebėjo prezidentas. Kiek anksčiau D. Medvedevas pasiūlė reformuoti įstatymų leidžiamosios rinkimų tvarką, t.y., leisti, kad į Valstybės dūmą patektų partijos, surinkusios 5 proc. rinkėjų balsų (šiuo metų partijos turi įveikti 7 proc. barjerą), rinkimų metu panaikinti piniginius užstatus partijoms, pakeisti Federacijos Tarybos sudarymą (kad į ją būtų deleguojami ne tik vietinių įstatymų leidžiamosios valdžios susirinkimų deputatai).

Padarė reveransą laisvei

Po griežtų pareiškimų užsienio politikos temomis, Federaliniame susirinkime skaitytame pranešime D. Medvedevas paminėjo, kad valdžia aktyviau kovos su korupcija. Prezidento nuomone, viena iš pagrindinių korupcijos priežasčių yra biurokratijos, kurios nereikia painioti su stipria valstybe, dominavimas.

D. Medvedevo teigimu, valstybinė biurokratija nepasitiki „laisvu žmogumi ir laisva veikla“, o taip pat kišasi į verslo reikalus, siekia cenzūruoti masinės informacijos priemones ir įtakoja rinkiminį procesą. D. Medvedevas mano, kad, siekiant kovoti su šiomis tendencijomis, būtina naudoti ne tik kovai su korupcija skirtas priemones, bet ir tobulinti demokratinius institutus.

Rusijos prezidentas D. Medvedevas paragino valdžios atstovus užtikrinti masinės informacijos priemonių laisvę. Rusijos vadovas pareiškė, kad būtina garantuoti masinės informacijos priemonėms galimybę nušviesti valdžios institucijų ir politinių partijų veiklą. Prezidentas paragino užtikrinti žodžio laisvę, netrukdyti politinėms diskusijoms ir necenzūruoti jų internete bei televizijos laidose.

D. Medvedevas pabrėžė, kad „technologinės naujovės garantuoja žodžio laisvę“. D. Medvedevo manymu, reikia, „ kad kiek įmanoma sparčiau plėstųsi laisva erdvė internete ir skaitmeninėje televizijoje“.

V.Adamkus: Rusijos prezidento sprendimas nelogiškas

Prezidentas Valdas Adamkus vadina nesuprantama Rusijos Prezidento Dmitrijaus Medvedevo paskelbą žinią apie planus Kaliningrado srityje dislokuoti artimojo nuotolio raketų sistemas „Iskander“.

„Sunku suprasti Rusijos Prezidentą Dmitrijų Medvedevą, kuris savo kalboje prieštarauja pats sau. Prezidentas kalba apie norą drauge veikti prieš bendras grėsmes ir siunčia savo raketas į Kaliningradą JAV priešraketinės gynybos sistemai neutralizuoti“, - sakė valstybės vadovas.

Prezidentas V.Adamkus pabrėžė, kad JAV priešraketinės gynybos sistema nėra nukreipta prieš Rusiją.

„Tačiau ši JAV sistema yra nukreipta ne prieš Rusiją, o prieš galimus išpuolius iš nedraugiškų šalių, kuriose prieglobstį randa teroristai. Rusija tai gerai žino, - sakė Prezidentas. – Kyla klausimas: ,,Prieš ką siekia veikti Rusijos Prezidentas?“ Aišku viena – kovos su terorizmu Kaliningrado raketos tikrai nesustiprins“.

Rusijos prezidentui Dmitrijui Medvedevui pareiškus apie raketų dislokavimą kaimyninėje Kaliningrado srityje, Lietuvos užsienio reikalų ministerija apgailestauja iki šiol nesulaukusi Maskvos atsako į pasitikėjimą ir karinį skaidrumą stiprinančius Vilniaus pasiūlymus.

"Atkreipiame dėmesį, kad Lietuva ne kartą yra siūliusi Rusijai įvairių pasitikėjimą ir karinį skaidrumą, taip pat ir Karaliaučiaus srityje, stiprinančių priemonių. Gaila, atsako į šiuos konstruktyvius Vilniaus siūlymus kol kas nesulaukėme", - BNS trečiadienį sakė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė.

K.Girnius: agresyvūs Rusijos pareiškimai veikia tik vidaus rinkoje

Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo pareiškimas apie raketų dislokavimą kaimyninėje Kaliningrado srityje nėra protingas žingsnis, mano Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius.

"Rusija supranta, kad priešraketinės gynybos skydas nenukreiptas prieš Rusiją ir nekelia jai pavojaus. Todėl toks pareiškimas patvirtina Rusijos kritikų nuomonę, kad Rusijos politika tampa nereikalingai agresyvi, provokuojanti ir kontrproduktyvi", - trečiadienį BNS sakė K.Girnius.

Anot jo, anksčiau pasigirdę panašūs Rusijos grasinimai turėjo ne tokį poveikį, kokio tikėtasi. Rusijos atstovams ne vieną kartą teigiant, jog jų raketos galėtų būti nukreiptos į JAV priešraketinio skydo elementus Čekijoje ir Lenkijoje, pastarosios šalys buvo, K.Girniaus tvirtinimu, "ne įbaugintos, o papiktintos".

"Vidaus politikoje taip naudinga palaikyti kovingiausius elementus, bet užsienio politikoje poveikis bus neigiamas", - kalbėjo apžvalgininkas.

Nukreipta į karinius štabus

Kaip BNS sakė neįvardytu norėjęs likti KAM ginkluotės ekspertas, raketų sistema "Iskander" yra nukreipta prieš karinius štabus, radarus bei dideles ginkluotųjų pajėgų susitelkimo vietas. Pasak jo, pagal savo funkcijas šios raketos yra taikytinos ne strateginiams, o operaciniams tikslams, tačiau pažymėjo, kad teoriškai, pritaikius kovinę galvutę "Iskander" galėtų nešti ir branduolinį ginklą.

"Yra dvi "Iskander" versijos, abi jos praktiškai yra identiškos, tačiau skiriasi atstumai, kuriais jas galima panaudoti. Jos pagamintos, kad nepažeistų trumpo nuotolio raketų sutarties. Oficialiai rusiškos versijos deklaruojamas atstumas yra 470 kilometrų, eksportinio varianto yra 280 kilometrų. Tai yra mobilus kompleksas: mašina, vežanti dvi raketas. Naudingas krovinys, kurį raketa gali nešti yra apie 450 kilogramų", - kalbėjo ekspertas.

Pasak KAM atstovo, turint atitinkamas žvalgybos sistemas, šios raketos gali būti užfiksuotos. Taip pat, eksperto teigimu, yra priemonės prieš jas kovoti: "Jei kalbėti apie rusiškas sistemas tai yra rusiška raketų sistema "S-300", jei apie amerikietiškas - "Patriot".

Raketos „Iskander“ savybės

DELFI primena, kad raketos „Iskander“ yra trumpo nuotolio raketos, skirtos priešininko komandos punktų, oro uostų, karinių bazių, raketų paleidimo įrenginių naikinimui.

„Iskander“ paprastai būna ginkluotos konvenciniais užtaisais. Didžiausias raketų skriejimo nuotolis yra 280 km, todėl jei jos būtų dislokuotos Kaliningrado srityje, jos galėtų būti nutaikytos tik į Lietuvos, Lenkijos arba Latvijos teritoriją. Raketos svoris 480 kg, jos gabenamos automobiliais.

Paleistos „Iskander“ raketos skrieja plokščia trajektorija atmosferos ribose, atlikdamos klaidinančius manevrus, todėl amerikiečių PRG sistema vargu ar galėtų jas neutralizuoti. Ankščiau Rusija grasino dislokuoti šias raketas Baltarusijos teritorijoje.