Antradienis Gruzijoje buvo sąlyginai ramus – kariai po truputi iniciatyvą perleido diplomatams ir politikams. Naktį ir ryte Rusijos aviacija dar keletą kartų smogė taikiniams Gruzijos teritorijoje, per Gorio, kurį jau pirmadienį vakare paliko Gruzijos kariai, bombardavimą žuvo du žurnalistais ir keli civiliai gyventojai.

Abchazijos separatistų pajėgos, pasinaudojo situacija ir užėmė Gruzijos kontroliuotą separatistinės teritorijos dalį – Kodori tarpeklį. Gruzijos pajėgos nesipriešino ir evakavo visus gyventojus.

Vidurdienį Rusijos prezidentas paskelbė įsakymą kariuomenei nutraukti ugnį, po šio įsakymo Rusijos aviaciją dar keletą kartų smogė taikiniams Gruzijoje.

Nuo vidurdienio Maskvoje derėjosi N.Sarkozy, atstovaujantis ES, ir Rusijos prezidentas D.Medvedevas, vėliau prie jų prisijungė V.Putinas. Po kelių valandų derybų buvo paskelbta, kokiais principais remsis taikos Gruzijoje susitarimas.

Tuo metu Tbilisyje M.Saakašvilis surengė didelį mitingą „už taiką“, jo metu paskelbė, kad Gruzija išstoja iš NVS.

Į Tbilisį anksti ryte išvykę Lenkijos, Lietuvos, Ukrainos prezidentai ir Latvijos bei Estijos premjerai kelionės tikslo iki dienos pabaigos nepasiekė, M.Saakašvilis pažadėjo surengti didelį jų sutikimo mitingą – jau antrą tą pačią dieną.

Tuo tarpu naktis iš pirmadienio į antradienį buvo daug neramesnė.

Pirmadienį vakare Tbilisyje prasidėjo panika, gruzinų pareigūnai vienas po kito skelbė ir paneiginėjo žinias apie Rusijos kariuomenės judėjimą link Tbilisio. Žmonės būriavosi prie parduotuvių bei degalinių ir bandė palikti miestą. Patikimos informacijos apie padėtį Gruzijoje nebuvo, Gruzijos ambasadorius Lietuvoje tiesioginiame LRT eteryje apie 23 val. teigė, jog gali būti, kad Gruzijai „liko kelios valandos“ ir ragino pasaulio valstybes suteikti Gruzijai „karinę pagalbą“.

Apie 20.30 val. M.Saakašvilis, kreipdamasis į pasaulio valstybes, užsiminė, jog Rusijos kariuomenė jau kontroliuoja didžiąją Gruzijos teritorijos dalį.

Panikos nuotaikas perėmė ir Lietuvos diplomatai – P.Vaitiekūnas Lietuvos radijo eteryje paskelbė, jog rusai užėmė Gorio, Počio ir Kutaisio miestus ir juda „Gruzijos keliais“ Tbilisio link.

Tuo tarpu apie 23.30 val. Gruzijos premjeras paragino nepanikuoti. „Mūsų duomenimis, šią naktį Tbilisio puolimo nebus“, - pareiškė V.Gurgenidzė.

Paniką sukėlė Gruzijos vyriausybę pavėluotai pasiekusi informacija apie Rusijos kariuomenę Senakio, Gorio ir Zugdidžio miestuose. Gruzijos kariams atsitraukus Tbilisio link, Gruzijos vadovybė prarado ryšį su šalies regionais ir negauna informacijos apie padėtį juose, tuo tarpu mobilios Rusijos kariuomenės žvalgybos grupės žvalgo vietovę.

Naktį JAV ginkluotosios pajėgos išskraidino iš Irako visus 2 tūkst. Gruzijos karių. Gynybos departamento Vašingtone duomenimis, "McDonnell Douglas C-17" tipo transportiniai lėktuvai grąžino karius į tėvynę.

Tbilisis atšaukė savo pajėgas iš Irako, aštrėjant konfliktui dėl separatistinių Pietų Osetijos ir Abchazijos regionų. Gruzija Irake turėjo trečią pagal dydį karių kontingentą po JAV ir Didžiosios Britanijos.

Rusija pareiškė protestą dėl JAV transportinės paramos Gruzijai. Ministras pirmininkas Vladimiras Putinas pabrėžė, kad šis žingsnis gali tapti kliūtimi sureguliuoti konfliktą tarp Rusijos ir Gruzijos dėl separatistinių Pietų Osetijos ir Abchazijos regionų. V. Putinas logistinę paramą pavadino JAV kišimusi į Kaukazo konfliktą.

„Rusijos lėktuvai pirmadienio naktį surengė bombardavimus netoli Kodorio karinės bazės bei Makhatos kalno, kur dislokuoti Gruzijos kariniai įrenginiai“, Gruzijos tinklalapiui civil.ge sakė Gruzijos vidaus reikalų ministerijos atstovas Šota Utiašvilis.

Tai pat vyko susišaudymai Kodorio slėnyje bei P.Osetijoje, Rusijos gynybos ministerija praneša, jog pirmadienio naktį buvo sužeisti 8 rusų kariai ir 4 osetinų kovotojai. Rusai, sunaikinę gruzinų karinius objektus, pasitraukė iš Senaki miesto.

Separatistinės Abchazijos žemėlapis - Gruzijos kontroliuotos teritorijos Kodori upės aukštupyje priskirtos Abchazijai.

Gruzijos konfliktų žemėlapis

Pirmadienio naktį Rusijos atstovai JTO atmetė Prancūzijos parengtą situacijos Gruzijoje sureguliavimo planą, kadangi jame „nėra paminėta Gruzijos agresija ir jos nusikaltimai“.

Konflikto kronika - antradienis

20.30 val. Gruzijos nacionalinio saugumo tarybos sekretorius Aleksandras Lomaja pranešė, kad Gruzija padavė ieškinį prieš Rusiją Jungtinių Tautų (JT) Tarptautiniam Teisingumo Teismui (TTT). Gruzija kaltina Rusiją etniniu valymu. "Reuters" duomenimis, Gruzijos ambasadorius Nyderlanduose perdavė TTT ieškinį "Gruzijos valstybė prieš Rusijos valstybę". A. Lomajos teigimu, ieškinys susijęs su rusų 1993-2008 metais vykdytu etniniu valymu Gruzijos teritorijoje.

Tuo tarpu Tarptautinio baudžiamojo teismo Hagoje vyriausiasis prokuroras Luisas Moreno-Ocampo pareiškė esąs pasirengęs pradėti preliminarų karinių veiksmų Gruzijos ir Pietų Osetijos konflikto zonoje tyrimą.

18.50 val. Maskvoje besilankantis Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy nurodo, kad tarp konfliktuojančių Rusijos ir Gruzijos šiuo metu pasiekta „ne taika, bet laikinas ugnies nutraukimas“, praneša CNN. „Viskas, ką dabar turime padaryti – tai sustabdyti kančias, sustabdyti žūtis“, – po bendro pareiškimo paskelbimo žurnalistams kalbėjo N. Sarkozy. Jis pabrėžė, kad jo susitikimas su D. Medvedevu nėra skirtas išspręsti visas problemas – tokias, kaip Gruzijos teritorinis vientisumas ar Pietų Osetijos laisvės siekis.„Yra didesnių problemų, susijusių su Pietų Osetija, kurių čia išspręsti negalime“, – kalbėjo Europos Sąjungai pirmininkaujančios Prancūzijos prezidentas.

D. Medvedevas antradienio vakarą taip pat pasirašė dekretą, kuriuo trečiadienis Rusijoje skelbiamas gedulo diena „dėl įvykių Pietų Osetijoje“, praneša rusų naujienų agentūra „Interfax“.

17.50 val. Rusijos ir Prancūzijos sutarė dėl Gruzijos konflikto sureguliavimo principų, šalys sutarė, kad galutinai bus nutraukti visi kariniai veiksmai, nebus naudojama jėga, Rusijos ir Gruzijos kariuomenės bus grąžintos į ankstesnes dislokavimo vietas, bus pradėtos tarptautinės derybos dėl P.Osetijos ir Abchazijos statuso. N.Sarkozy po susitikimo su D.Medvedevu sakė, kad ES gali pasiųsti į Gruziją ES taikdarius, tačiau su tuo turi sutikti visos šalys; tuo tarpu Rusijos prezidentas atsakė, kad ten jau yra taikdariai ir jie liks regione ir toliau. Prieš pradedant derybas, D.Medvedevas teigė, jog Gruzija turėtų būti iš dalies demilitarizuota.

17.00 val. Gruzijos prezidentas paragino Tbilisio gyventojus 19 val. vėl susirinkti į mitingą, kuriame būtų sutikti Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos prezidentai bei Latvijos ir Estijos premjerai bei padėkoti šioms šalims už paramą.

16.45 val. Čečėnijos prezidentas R.Kadyrovas pasiūlė leisti P.Osetijoje tvarką įvesti jam pavaldiems čečėnų kariams. R.Kadyrovo vadovaujami smogikai pagarsėjo ypatingu žiaurumu kovojant su čečėnų kovotojais ir jų rėmėjais. P.Osetijos teritorijoje jau dabar veikia čečėnų batalionas „Vostok“, kuris atlieka gruzinų kaimų valymas.

16.35 val. Rusijos prezidento spaudos tarnyba pranešė, jog į D.Medvedevo ir N.Sarkozy derybas įsijungė ir V.Putinas. Dviejų valstybių prezidentai jau derėjosi daugiau kaip dvi valandas. Viso Rusijos – Gruzijos karo metu V.Putinas demonstravo esąs valstybės vadovas.

16.00 val. Kalbėdamas mitinge M.Saakašvilis paskelbė, jog Gruzija išstoja iš NVS. Gruzijos prezidentas paragina ir kitas valstybes pasekti šiuo pavyzdžiu.

15.25 val. Tbilisyje vyksta mitingas „taiki demonstracija už Gruziją“, kurioje dalyvauja keliasdešimt tūkstančių žmonių. Šiuo metu į žmones kreipiasi M.Saakašvilis.

15.15 val. Rusijos aviacija praėjus 50 min. po to kai prezidentas D.Medvedevas paskelbė nutraukęs karinius veiksmus smogė dviem Gruzijos kaimams – Knolevi ir Riusi. Žuvo du žmonės. Šios informacijos nepriklausimo šaltiniai nepatvirtino.

15.10 val. Pietų Osetijos vadovybės kontroliuojamas portalas Osinform skelbia, jog „JAV rengia provokacijas Vakarų Gruzijoje – ukrainiečiai „banderovcai“ ir pribaltų nacionalistai perengiami rusų uniformomis ir ginkluojami rusiškais ginklais ir surengs grandiozinę provokaciją – prieš civilius nukreiptą žvėrišką akciją“. Šiame portale skelbiama ir daugiau panašių „žinių“.

14.40 val. Rusijos ambasadorius Baltarusijoje pabarė oficialų Minską, kad šis visą karo laiką „išsaugo kuklų tylėjimą“.

14.25 val. Rusijos žiniasklaida, remdamasi Iterfax skelbia, jog Lietuvos URM sekretorius Ž.Pavilionis pranešė, jog Lietuva, atsakydama į Gruzijos prašymą siūlys NATO suteikti Gruzijai karinę pagalbą. Gruzijos kreipimasis į NATO valstybes svarstomas šiandieną NATO taryboje.

14.10 val. su N.Sarkozy susitikęs D.Medvedevas iškėlė taikos Gruzijoje sąlygas – Gruzijos karių sugražinimas į pirmines pozicijas ir dalinis jų nuginklavimas bei juridinio jėgos nenaudojimo dokumento pasirašymas.

13.10 val. Rusijos žiniasklaida praneša, kad Š.Osetijos parlamentas renkasi į posėdį, kuriame bus prašoma, kad Maskva pripažintų P.Osetijos nepriklausomybę. Tuo tarpu į Maskvą atvyko Prancūzijos prezidentas N.Sarkozy.

12.40 val. Rusijos generalinio štabo vadovo pavaduotojas Anatolijus Novogycinas pareiškia, kad įsakymas nutraukti karinius veiksmus, nereiškia, kad rusų kariuomenė „nevykdys žvalgybos Gruzijos teritorijoje“, karininkas nekomentavo ką toks teiginys reiškia.

12.20 val. Gruzijos žiniasklaida praneša, kad abchazai kontroliuoja visą Kodorio tarpkeklį, o gruzinų pajėgos ir visi gyventojai pasitraukė už administracinės ribos. Taip pat pranešama, kad per rusų aviacijos smūgį Gori miestui žuvo du žurnalistai bei keli medikai. Liudininkai praneša, kad rusų kariai nusiaubė Gruzijos prezidento rezidenciją Zugdidyje. Rusijos URM vadovas S.Lavrovas kalbėdamas spaudos konferencijoje pareiškė, jog M.Saakašvilis „turi išeiti“.

12.10 val. Rusijos prezidentas D.Medvedevas paskelbė sustabdąs karinius veiksmus Gruzijoje.Prezidento teigimu visi operacijos tikslai pasiekti – civiliai gyventojai apsaugoti, „agresorius nubaustas“.

Reportažas apie karą Gruzijoje

11.30 val. Abchazijos separatistai praneša užėmę Gruzijos valdytos Abchazijos dalies (Kodorio slėnyje) administracinį centrą – Adžara miestelį. Gruzijos policijos (šioje teritorijoje kariuomenės buvimas uždraustas) pasitraukė be mūšių.

10.10 val. Agentūros Reuters reporteris praneša apie Rusijos aviacijos antskrydį Gorio mieste. Gruzijos kariai iš miesto pasitraukė vakar vakarę.

9.35 val. Separatistinės Abchazijos URM vadovas S.Šamba paragino tarptautinę bendruomenę uždrausti Gruzijai turėti savo kariuomenę, kadangi Gruziją 21 savo nepriklausomybės metus (nuo 1922 metų) sukėlė 7 karus. Šiuo metu abchazų pajėgos stumia gruzinus iš Kodorio tarpeklio – vienintelės Abchazijos dalies, kurią kontroliavo Gruzija.

9.30 val. Gruzijos VRM ministro pavaduotojas E.Zguladze pareiškė, jog naktis praėjo ramiai – Rusijos pajėgos išliko savo pozicijose šalia Gorio ir Zugdidžio. Kartu pareigūnas skelbė „diplomatinę pergalę“, kadangi Gruzijos problemas svarsto „visos tarptautinės organizacijos“.

Gruzijos - Pietų Osetijos konflikto istorija .

Fotoreportažas iš Rusijos - Gruzijos karo zonos (AFP, Reuters, Scanpix nuotraukos)