A. Gore'as ir Jungtinių Tautų institucija apdovanoti už pastangas mobilizuoti jėgas prieš gresiančią klimato katastrofą. Nobelio taikos premija dotuota 10 milijonų kronų (1,1 milijono eurų). Ji tradiciškai bus įteikta gruodžio 10-ąją Norvegijos sostinėje.

Nobelio komiteto vadovas Ole Danboltas Mjos paskelbdamas laureatus sakė: "A. Gore'as ir IPCC labai anksti suprato globalios klimato kaitos pavojus. Savo sprendimu mes norime atkreipti dar didesnį dėmesį į šią temą".

A.Gore'as visus gautus pinigus ketina paaukoti

A. Gore'as pareiškė, jog "jaučiasi labai pagerbtas" šio sprendimo, ir paskelbė savo premijos finansinę dalį paaukosiantis JAV klimato apsaugos sąjungai.

"Mano žmona Tipper ir aš visus premijos pinigus paaukosime", - pabrėžė jis. A. Goro teigimu, Klimato apsaugos sąjunga yra nešališka organizacija, siekianti pakeisti viešąją nuomonę JAV klimato apsaugos klausimu ir atkreipti dėmesį į reikalo skubą.

A. Gore'as pabrėžė, jog labai svarbu, kad Nobelio taikos premija kartu atiteko JT Tarpvyriausybinei klimato kaitos grupei. Šios institucijos nariai jau daug metų nesavanaudiškai siekia, kad žmonija geriau suprastų klimato kaitą, sakė jis.

59 metų A. Gore'as prezidentaujant Billui Clintonui buvo JAV viceprezidentas. 2000-aisiais jis pats dalyvavo rinkimuose į šalies vadovus, tačiau nesėkmingai. Jo pavardė praėjusiomis savaitėmis nuolat skambėjo kaip realaus kandidato Nobelio taikos premijai gauti.

IPCC buvo įkurta 1988 metais. Ši institucija renka mokslinius duomenis apie klimato kaitą, juos vertina ir suprantamai pateikia. Institucija, kurios būstinė yra Ženevoje, pati neatlieka tyrimų, o tik apibendrina rimtas mokslines studijas.

IPCC uždavinys, be to, yra parodyti, kokią įtaką klimato pokyčiai turi aplinkai ir žmonėms bei pasiūlyti strategijas, kaip jų išvengti ar prie jų prisitaikyti.

IPCC vadovas indas Rajendra Pauchari Norvegijos televizijai sakė: "Aš esu apstulbęs. Šis apdovanojimas atitenka tarptautinei JT bendrijai ir visoms valstybėms, kurios mus remia". Prieš apdovanojimų paskelbimą jis pabrėžė, kad A. Gore'as nusipelnė šios premijos labiau nei kas kitas.

Pernai Nobelio taikos premiją atsiėmė Muhammadas Yunusas iš Bangladešo ir jo įkurtas bankas "Grameen", dalijęs mikrokreditus skurdžiai gyvenantiems žmonėms. 2005-aisiais ji atiteko Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA) ir jos direktoriui Mohammedui el Baradei'ui.