Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išreiškė rimtą susirūpinimą dėl Antrojo pasaulinio karo paminklo demontavimo.

Vienas Rusijos protestuotojas riaušių metu žuvo, šimtas penkiasdešimt trys žmonės suimti, areštuoti apie aštuoni šimtai.

LRT naujienų Tarnybos žiniomis, tarp suimtųjų yra vienas Rusijos ir vienas Lietuvos pilietis, gyvenantis Estijoje. Tačiau pastarasis konsulinės pagalbos nesikreipė.

Estų nuomone, bronzinis karys simbolizuoja sovietinę okupaciją, o paminklo šalininkai mano, kad jis skirtas atminti didvyriams, kovojusiems prieš nacius. Estijos vyriausybė neatskleidė, kur nugabeno 1,83 m dydžio skulptūrą, bet jos atstovas Martinas Jasko pareiškė, kad galiausiai jis bus nuvežtas į karo kapines Taline. Spėjama, kad mažame parke prie paminklo palaidoti sovietų kariai neilgai trukus taip pat bus perkelti į kitą vietą.

Pranešimai apie antrąją žūtį riaušių metu nepatvirtinti.

„Provokacijos“

A.Paet teigimu, daugumai Estijos žmonių paminklas simbolizavo sovietinę okupaciją.

„Šia tema buvo gausybė provokacijų, todėl galiausiai visa tai virto politiniu reikalu“.

„Norėdami užtikrinti viešąją tvarką mieste, turėjome surasti paminklui geresnę vietą“, - sakė jis.

Estijos premjeras Andrus Ansipas paragino estus neleisti, kad įsigalėjusi neapykanta suskaldytų šalį.

Pridurdamas, kad paminklas „yra saugus ir nepažeistas“, jis patvirtino, kad bet kokie rasti kareivių palaikai bus perkelti į karių kapines, „kai tik bus baigti reikalingi pasiruošimai“.

Rusijos užsienio reikalų ministras apkaltino Estiją naudojant „bereikalingą jėgą prieš demonstrantus, ginančius paminklą kovojusiems su fašizmu.“

Rusakalbių išpuolis

Miesto centre parduotuvės ir prekybos centrai buvo apiplėšti, yra pranešimų apie riaušes ir įsilaužimus kituose miestuose.

Šeštadienį toje vietoje, kur stovėjo paminklas, patruliavo policijos būriai, bet situacija rodėsi rami.

Sprendimas nukelti paminklą sukėlė įtampą santykiuose su Rusija, kuri tai pavadino „šventvagyste“. Šiuo metu prie Estijos atstovybės Maskvoje vyksta organizacijų "Naši", "Jaunoji gvardija"("Molodaja gvardija") ir "Jaunoji Rusija" ("Rosija molodaja") protestas.

Paminklas bus atidengtas gegužės 8 d.

Estijos Užsienio Reikalų ministro Umarso Paeto teigimu, riaušių sukėlėjai patys tapo jų aukomis, nes visą informaciją gaudavo iš neobjektyvių rusakalbių šaltinių. Buvęs žurnalistas U.Paetas sekmadienį vykusioje spaudos konferencijoje paprašė prisiminti žurnalistinę etiką ir garantuoti informacijos objektyvumą, rašo interneto portalas delfi.ee.

„Užtikrinu jus, kad Estijos vyriausybei ir tautai atmintis apie žuvusius II-ajame Pasauliniame kare yra šventa. Mes šventėme ir švęsime šio karo pabaigą su didžiausia pagarba, kad niekada daugiau netektų patirti tokio siaubo, kokį sukėlė II-asis Pasaulinis karas“,- sakė U.Paetas.

Ministras pakartojo svarbiausias priežastis, dėl kurių nuspręsta demontuoti Bronzinio kario paminklą ir perkelti jį kitur: šis paminklas buvo okupacijos simboliu ir šalia esantis rajonas tapo politinių provokacijų centru. Talino gatves eilinį kartą užplūdus tvarkos pažeidėjams, paminklą teko demontuoti anksčiau nei buvo planuota.

Estijos Gynybos ministro teigimu, perkeltas paminklas bus atidengtas gegužės 8 d. Karių kapinėse. Ministras išreiškė viltį, kad iki to laiko bus spėta perlaidoti ir žuvusių karių palaikus. Atpažinimo procedūra turėtų užtrukti tris dienas.

U.Paetas taip pat pabrėžė, kad Rusijos piliečio mirtis nesusijusi su Estijos teisėtvarkos organų veiksmais, o yra kilusių riaušių pasekmė. Ministras paneigė ir agentūros „Interfaks“ platinamą informaciją, neva rusakalbiai policijos pareigūnai Estijoje palieka tarnybą. „Tai yra grynas melas“,- pabrėžė U.Paetas.

Daugiau nei ketvirtadalis Estijos žmonių yra rusai, kalba rusiškai. Vis dėlto pusė jų neturi Estijos pilietybės.

Sovietų okupacijos laikais po Antrojo pasaulinio karo dešimtys tūkstančių estų buvo nužudyta. Sakoma, kad šalis buvo greitai kolonizuota atvežus čionai gausybę rusų - darbininkų ir karinio personalo.