Šis parlamentarų sprendimas išprovokavo opozicijos aktyvistų protestus, kuriuose dalyvavo šimtai žmonių.

Per mitingą prie parlamento pastato Jerevane, į kurį susirinko keli šimtai aktyvistų, policija sulaikė maždaug 20 demonstrantų, tačiau visi jie buvo greitai paleisti, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Protestai kilo, kai įstatymų leidėjai nubalsavo už tai, kad iki metų galo būtų surengtas referendumas dėl S.Sargsiano siūlymo keisti šios Kaukazo valstybės valdymo sistemą, kad šaliai vadovautų ne prezidentas, o ministras pirmininkas.

Siūlomos pataisos sulaukė prieštaringų vertinimų, o opozicija tvirtina, kad šia iniciatyva iš tiesų siekiama pratęsti S.Sargsiano valdymą, atveriant kelią jam užimti premjero postą po to, kai 2018 metais baigsis jo prezidento kadencija.

„Jei bus priimtos, šios pataisos pratęs S.Sargsiano ir jo Respublikonų partijos valdymą“, - žurnalistams sakė parlamentaras Aramas Manukianas iš opozicinio Armėnijos nacionalinio kongreso.

Opozicinės partijos teigia, kad konstitucinė reforma buvo specialiai sumanyta, kad S.Sargsianas galėtų likti valdžioje, kai baigsis dabartinė, antroji, jo kadencija prezidento poste.

Valdančioji Respublikonų partija gynė siūlomas reformas, tvirtindama, kad jos suteiks daugiau galių opozicijai.

„Parlamento mažuma įgis beprecedenčius svertus daryti įtaką sprendimų priėmimui parlamente“, - sakė įtakinga Respublikonų partijos parlamentarė Margarita Esajan.

Dabar S.Sargsianas turi paskirti plebiscito datą. Per referendumą rinkėjų bus klausima, ar jie pritaria tam, kad būtų panaikinti tiesioginiai prezidento rinkimai ir dauguma prezidento galių būtų perduota ministrui pirmininkui bei parlamentui.

Pagal pateiktus siūlymus, prezidento institucija nebus panaikinta, tačiau jo politinis vaidmuo bus iš esmės reprezentacinio pobūdžio. Prezidento kadencija nuo dabartinių penkerių metų būtų pratęsta iki septynerių metų.

Įžvalgus buvęs karininkas S.Sargsianas 2,9 mln. gyventojų turinčiai Armėnijai vadovauja nuo 2008 metų, kai laimėjo rinkimus. Po šių rinkimų įsiplieskė policijos ir pralaimėjusio opozicijos kandidato šalininkų susirėmimai, nusinešę dešimt gyvybių.