Diskusijas sukėlė regentės biografo pasakojimas apie nutikimą per iškilmingą vakarienę, skirtą karalienės 90 metų jubiliejui. Robertas Lacey teigia, kad monarchė paprašė savo svečių įvardyti „tris geras priežastis“, kodėl Jungtinė Karalystė turėtų likti Europos dalis.

Šis epizodas sukėlė abejonių dėl politinio neutralumo, kurio karalienė viešumoje turi laikytis pagal konstituciją. Biografas pabrėžia, kad Elžbieta II „viešumoje yra nepriekaištingai apolitiška“. Tačiau privačiai viskas esą yra kitaip. Tarp draugų ji gali būti „žaviai atvira“, sako R. Lacey.

Kokia karalienės pozicija debatuose dėl galimo „Brexit“, iš biografo teiginių nėra visiškai aišku. Be raginimo įvardyti tris priežastis, ji, anot R. Lacey, užsiminė apie „daugybę privalumų“, kurie įmanomi, jei žmonės „susivienija dėl bendro reikalo“ – tai vėlgi gali būti vertinama kaip parama narystės ES šalininkams.

Sąmyšis, kurį sukėlė R. Lacey palaidas liežuvis, privertė sureaguoti Bakingemo rūmus. Šie pareiškė, kad galimų privačių karalienės pokalbių nekomentuos, karalienė esą yra aukščiau politikos. Ji per visą savo valdymą liko neutrali. „Mes atkreipiame dėmesį į tai, kad referendumas dėl ES yra britų reikalas“, – pabrėžė rūmai. Rūmų šaltiniai, be to, pareiškė, kad karalienė tik norėjo iškelti klausimą, o ne paskelbti pareiškimą dėl referendumo.

Prieš mėnesį būta pranešimo, kad karalienė „Brexit“ klausimu turi politinę poziciją. Laikraščio „Sun“ antraštė skelbė „Karalienė yra už „Brexit“. Straipsnyje buvo teigiama, jog ji per pietus Vindzore proeuropiečiui tuometiniam vicepremjerui Nickui Cleggui pareiškė, kad ES kursą laiko neteisingu. Ir tada karališkieji rūmai pabrėžė monarchės neutralumą. „Sun“ už straipsnį turėjo viešai atsiprašyti.