Visgi ilgamečiai G-7 susitikimų stebėtojai sako, kad viskas gali pakrypti ir kita vaga.

„Tai forumas, visiškai atitinkantis būtent Donaldo Trumpo stilių. Jis labai neoficialus, labai betarpiškas, ir jie tarpusavyje bendrauja labai kasdiene šnekamąja kalba“, – sakė Toronto universiteto G-7 tyrimų grupės vadovas Johnas Kirtonas.

„Galų gale tai tarsi vienišių klubas. Niekas nesupranta, kaip sunku užimti aukščiausią postą, išskyrus kolegas, kurie eina tokias pat pareigas kitose valstybėse“, – sakė jis.

D. Trumpas jau buvo susitikęs su visais G-7 šalių lyderiais akis į akį, tačiau tai bus pirmasis kartas, kai visas septynetas susės prie bendro stalo. Čia bus ir daugiau naujokų – Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May bei susitikimo šeimininkas Italijos vyriausybės vadovas Paolo Gentiloni.

Klimato politika neabejotinai bus vienas tų klausimų, kurie temdys susitikimo atmosferą. Tuo tarpu dėl kovos su terorizmu priemonių neturėtų kilti rimtesnių nesutarimų, ypač po to, kai pirmadienio vakarą JAV popmuzikos žvaigždės Arianos Grande koncerte Mančesterio mieste Anglijoje buvo surengtas sprogdinimas, nusinešęs 22 gyvybes.

Tokius susitikimus paprastai gaubia pasitikėjimo atmosfera, tačiau šįkart ji buvo pakirsta, kai Jungtinėse Valstijose nutekėjo konfidenciali informacija apie teroro išpuolio Mančesteryje tyrimą, kuria su kolegomis amerikiečiais pasidalijo britų pareigūnai. Tai smarkiai supykdė britus, kurie nepagailėjo priekaištų JAV Krašto saugumo departamentui ir kitoms su žvalgyba susijusioms Amerikos institucijoms.

D.Trumpo planai peržiūrėti JAV klimato politiką ir sprendimas nepaskelbti savo galutinės pozicijos šiuo klausimu prieš susitikimą Taorminoje leidžia manyti, kad šįkart bus apsiribota aptakiomis kalbomis, nors kelis pastaruosius metus skambėjo vis ryžtingesni įsipareigojimai pagal Paryžiaus klimato sutartį mažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro ir išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

„Ko tikrai nenorime – tai tuščių kompromisų dėl nieko“, – sakė Tobiasas Muenchmeyeris iš aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“.

„Norime matyti ryžtą ir įsipareigojimą veikti išvien“ su kitais partneriais ir judėti pirmyn be Jungtinių Valstijų, pažymėjo jis.

D.Trumpo bandymai uždrausti įvažiuoti į Jungtines Valstijas kai kurių musulmoniškų valstybių piliečiams kertasi su Kanados vyriausybės vadovo Justino Trudeau pozicija, kad imigracija yra tvirto, tvaraus ir integralaus augimo šaltinis.

Sicilija yra Europos pabėgėlių krizės fronto linijoje – per ją į Italiją atvyko dauguma iš beveik 180 tūkst. pernai šalį pasiekusių pabėgėlių. Tai viena priežasčių, kodėl Italijos vyriausybė pasirinko Siciliją G-7 susitikimui.

J. Kirtonas iš G-7 tyrimų grupės sakė, kad D.Trumpas jau parodė mokąs sudaryti dvišalius susitarimus, todėl gali būti, kad Taorminoje bus pasiekta susitarimų, kurie atneš jam politinių taškų namuose. Visgi jo įnoringas būdas gali sužlugdyti netgi viršūnių susitikimo sprendimus.

Negalima atmesti galimybės, kad prezidentas apsigalvos dar prieš jo lėktuvui nutūpiant Vašingtone ir pažers keletą naujų „Twitter“ žinučių, sakė J. Kirtonas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)