Skelbiama, kad šią žinutę butelyje prieš daugiau ne šimtą metų išsiuntė britų mokslininkai iš Devono grafystės Plimuto miesto. Skaičiuojama, kad tai galėjo būti padaryta laikotarpiu nuo 1904 iki 1906 metų.

Butelyje buvo atvirukas bei pažadas radusiajam sumokėti šilingą.

Dabar oficialiai seniausia žinute butelyje pripažintą radinį praeitų metų balandį aptiko į pensiją išėjusi pašto darbuotoja Marianne Winkler. Pranešama, kad moteris butelį rado atostogaudama Amruno saloje, esančioje šiaurinėje Vokietijos pakrantėje.

Žinutė butelyje buvo grąžinta nurodytu adresu organizacijai „Marine Biological Association“ (MBA) Plimute. Ją prieš daugybę metų išsiuntė mokslininkas George‘as Parkeris Bidderis.

Šią savaitę Guinnesso rekordų knygos atstovai patvirtino, kad tai seniausia kada nors aptikta žinutė butelyje.

Guinnesso rekordų knygos atstovė Amber Georgina Gill teigia: „Seniausia pasaulyje žinutė butelyje vandenyje išbuvo 108 metus ir 138 dienas. Ją 1906 metų lapkričio 20 dieną į Šiaurės jūrą (52 4.8' N; 003 37' E) paleido Jūrų biologų asociacijos darbuotojai.

„Žinutė butelyje buvo rasta Vokietijai priklausančioje Amruno saloje 2015 metų balandį“, – teigia atstovė.

Ankstesnis rekordas priklauso žinutei butelyje, kuri jūroje praleido 99 metų ir 43 dienas. Ji buvo į jūrą išsiųsta 1914 metais panašaus eksperimento metu.

G. Parkeris Bidderis MBA vadovavo 1936-1945 metais, o laikotarpiu nuo 1904 iki 1906 metų į jūrą paleido daugiau nei tūkstantį žinučių buteliuose.

Skelbiama, kad daugiau nei pusę žinučių buteliuose per pirmuosius metus ištraukė žvejai.

Žinutės buteliuose į jūrą keliavo kaip dalis projekto, kurio pagrindinis tikslas buvo kuo daugiau sužinoti apie povandenines jūros sroves.

Remdamasis duomenimis apie rastas žinutes buteliuose, G. Parkeris Bidderis pirmą kartą galėjo įrodyti, kad povandeninės srovės Šiaurės jūroje plaukia iš Rytų į Vakarus.

Jis taip pat išsiaiškino, kad plekšnės gali plaukti priešingai povandeninei srovei – tai buvo itin vertinga komercinė informacija žvejybos pramonei.

Iš visų 1020 žinučių buteliuose kai kurios taip ir nebuvo rastos. Mokslininkai konstatuoja, kad greičiausiai jos amžiams prarastos atvirame vandenyne.

Žinutėje rekordininkėje, parašyta anglų, vokiečių ir olandų kalbomis, gavėjo prašoma butelį sudaužyti, užpildyti reikiamą informaciją, būtinai nurodyti, kur ir kaip ji rasta.

Oficialiai seniausią žinutę butelyje radusi vokiečių pora atviruką, įdėję į voką, išsiuntė į Plimutą. MBA tesėjo duotą pažadą – internetiniame aukcione rado tikrą šilingą ir nusiuntė jį kaip žadėtąjį atlygį.

Seniausią pasaulyje žinutę butelyje radusi M. Winkler teigia: „Paplūdimyje rasti žinutę butelyje – visada šventė ir didžiulis džiaugsmas. Juk taip smalsu, iš kur ji, kas ją parašė, kaip ilgai ji keliavo bangomis ir srovėmis. Mano vyras Horstas pabandė atsargiai žinutę iš butelio ištraukti, tačiau jam nepavyko – teko pasielgti taip, kaip ir buvo prašyta. Tą ir padarėme. Štai kuo viskas pasibaigė“.

Pora pateikė visą siuntėjų prašytą informaciją ir atviruką voke išsiuntė atgal į Plimutą.

„Marine Biological Association“ atstovas spaudai Guy Bakeris sako: „Tiesą sakant, neįtikėtinas jausmas rankose laikyti tą ypatingą atviruką ir žinoti, kad Šiaurės jūroje jis praleido 108 metus. Šaunu jį susigrąžinti. Prieš jūsų akis – vienas pirmųjų tokių pilietinių mokslininkų projektų“.