D. Rousseff kaltinama leidusi pinigus be Kongreso pritarimo ir gražinusi biudžeto skaičius, kad padidintų savo šansus nugalėti rinkimuose.

Trečiadienį Brazilijos Federalinis Senatas (parlamento aukštieji rūmai) 61 balsu prieš 20 pritarė D. Rousseff, anksčiau laikinai nušalintos nuo šalies prezidento pareigų, apkaltai.

Tai reiškia, kad ji galutinai paliks savo postą, o šaliai iki 2018 metų pabaigos vadovaus viceprezidentas Michelis Temeras.

Šis apkaltos procesas yra istorinis, užbaigiantis 13 metų trukusį kairiųjų valdymą Lotynų Amerikos didžiausioje ekonomikoje.

Toks rezultatas, viršijantys pašalinimui reikalingus du trečdalius balsų, reiškia, kad D. Rousseff iš posto turi pasitraukti nedelsdama.

Šūksniai – ir džiaugsmo ir nusivylimo – nuvilnijo apvalioje Senato salėje, kai ekrane buvo paskelbti elektroninio balsavimo rezultatai. D. Rousseff priešininkai ir rėmėjai balsavimo rezultatus stebėjo ir visoje šalyje.

Apkaltos siekę senatoriau užgiedojo valstybės himną, kai kurie mojavo Brazilijos vėliavomis, o D. Rousseff šalininkai stūksojo akmeniniais veidais.

„Aš nesiesiu savo vardo su šia nešlove“, – laikė vienas senatorius plakatą su tokiu užrašu.

Pirmoji moteris, tapusi Brazilijos prezidente, užsidariusi prezidento rūmuose Brazilijos sostinės pakraštyje, turėtų kiek vėliau padaryti pareiškimą.

Jos viceprezidentas, Michelis Temeras, tapęs jos politiniu priešu, bus prisaikdintas prezidentu apie 16 val. vietos (22 val. Grinvičo) laiku, nurodė Senato pirmininkas.

Michelis Temeras

75 metų M. Temeras dar gegužę laikinai perėmė prezidento įgaliojimus, kai Senatas nubalsavo už D. Rousseff suspendavimą, ir iškart paskyrė naują vyriausybę, turinčią sukti šalies vairą į dešinę po 13 metų trukusio kairiųjų valdymo.

Pirmadienį per 14 valandų trukusią sesiją Senate D. Rousseff ryžtingai ragino senatorius ją išteisinti ir tvirtino, kad jos priešai vykdo „valstybės perversmą“.

Prezidentė sakė, kad apkalta jai reikštų „politinį mirties nuosprendį“, nes tokiu atveju jai būtų uždrausta aštuonerius metus dalyvauti politikoje.