27 metų indui alpinistui Ravi Kamarui šeštadienį pavyko pasiekti viršukalnę, tačiau netrukus ryšys su juo nutrūko ir artimiausioje stovykloje jis nebepasirodė. Jį lydėjęs nepalietis šerpas sėkmingai pasiekė maždaug 8 tūkst. metrų aukštyje esančią 4-tąją stovyklą. Vedliui buvo diagnozuota stiprių nušalimų.

„Paieškos ir gelbėjimo komanda rado jo kūną“, – Thupdenas Sherpa iš „Arun Treks and Expedition“ sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak jo, indo kūnas buvo pastebėtas maždaug už 200 metrų nuo pagrindinio alpinistų tako, ir šiuo metu komanda vertina, ar įmanoma bus jį iškelti.

Sekmadienį dingo 50-metis amerikietis gydytojas Rolandas Yearwoodas ir slovakas Vladimiras Štrba, kurie jau buvo perkopę 8 tūkst. metrų aukščio žymą vadinamojoje „mirties zonoje“, kurioje dėl išretėjusio oro labai išauga aukštumų ligos pavojus.

Be to, 54 metų australų alpinistas Francesco Enrico Marchetti iš Kvynslando žuvo Kinijai priklausančioje Everesto pusėje, pranešė dienraštis „The Himalayan Times“.

Aukštumų liga australui prasidėjo pakilus į 7 500 metrų aukštį. Jis mirė jau leisdamasis nuo kalno, nurodė dienraštis.

Kopimo sezonas tęsiasi

Per pastarąsias tris dienas nuo 8 848 metrų aukščio viršukalnės šlaitų buvo išgelbėta daugiau nei dešimt alpinistų, kurie šturmuodami Everestą patyrė sunkumų, pranešė gelbėtojų sraigtasparnio operatoriai.

Šių metų kopimo sezoną sunkina stiprūs vėjai ir vyraujanti neįprastai žema oro temperatūra. Savaitgalį vėjui aprimus, alpinistai nusprendė pasinaudoti tinkamų orų properša ir pabandyti pasiekti savo tikslą. Nors į viršukalnę kopia daugybė alpinistų, kol kas pranešimų apie susidariusias eiles nėra.

Pirmadienį iš pietinės Nepalo pusės viršukalnę turėjo bandyti pasiekti šimtas alpinistų. Per kelias artimiausias dienas orai turėtų pasikeisti ir vėl ims pūsti smarkūs vėjai, praneša meteorologai.

„Šiandien iš Nepalo pusės į viršukalnę gali kopti net 150 alpinistų, bet tai dar nėra rekordinis skaičius“, – sakė naujienų agentūrai AFP šerpas Anga Tseringas, Nepalo alpinizmo asociacijos vadovas.

2012 metais iš abiejų Everesto pusių per vieną dieną Everestą šturmavo 255 alpinistai, nurodė jis.

Anksčiau šiemet žuvo legendinis šveicarų alpinistas Ueli Steckas, nukritęs stačiu šlaitu per aklimatizacijos žygį, o seniausio į Everestą įkopusio žmogaus titulą norėjęs atsikovoti 85 metų Minas Bahaduras Sherchanas mirė bazinėje stovykloje.

Per šį sezoną iš pietinės Nepalo pusės viršukalnę pasiekė daugiau nei 120 alpinistų, dar 80 jų į kalną įkopė iš Tibeto pusės.

Dar šimtai alpinistų laukia savo progos prieš birželio pradžioje laukiamo musono, kai baigsis trumpas šių metų pavasarinis kopimo sezonas.

Pernai kopdami į Everesto viršukalnę žuvo penki alpinistai, viršūnę iš viso pasiekė 640 žmonių, kopdami iš abiejų pusių.