D.Camerono vadovaujama konservatorių partija, netikėtai laimėjusi daugumą balsų praėjusį mėnesį vykusiuose rinkimuose, siekia peržiūrėti dabartinius žmogaus teisių įstatymus ir sumažinti Prancūzijoje įsikūrusio bei konvencijos laikymąsi užtikrinančio Europos Žmogaus Teisių Teismo įtaką.

„Mes labai aiškiai sakome ko norime – kad britų teisėjai priiminėtų sprendimus Britanijos teismuose“, – D.Cameronas sakė parlamente, kai kitos nuomonės besilaikantys įstatymų leidėjai iš jo partijos paprašė atmesti pasitraukimo iš konvencijos galimybę.

„Mūsų programoje išdėstytuose planuose nenumatytas mūsų pasitraukimas iš Europos žmogaus teisių konvencijos, bet pasakykime visiškai aiškiai, jeigu negalėsime pasiekti, ko mums reikia... Neatmetu nieko, kad tai gali būti padaryta“, – atsakė D.Cameronas.

Konservatorių plano kritikai, tarp kurių yra įtakingų partijos narių, sako, kad pasitraukimas iš konvencijos turėtų neigiamos įtakos žmogaus teisių padėčiai visose 47 ją pasirašiusiose šalyse, nes kitos vyriausybės taip pat leistų sau ją ignoruoti.

Tačiau D.Cameronas sako, kad reikia spręsti problemą, kai nusikaltėliai iš užsienio pasinaudoja konvencijoje numatyta teise į gyvenimą šeimoje, kad išvengtų deportavimo.