„Mūsų 91 km ilgio siena nuo Azazo iki Džarabulaus visiškai apsaugota. Visos teroristų organizacijos atremtos, ir jų ten nebėra“, – sakė premjeras per apsilankymą pietrytiniame Dijarbakyro mieste.

Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) kiek anksčiau pranešė, kad IS neteko paskutinės kontroliuotos teritorijos pasienyje, sukilėliams išstūmus šios grupuotės kovotojus iš kelių likusių kaimų.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR nurodė, kad „sukilėliai ir islamistų grupės, palaikomi Turkijos tankų ir karo lėktuvų, užėmė kelis kaimus palei sieną, iš kurių pasitraukė IS“, ir visiškai išstūmė šią grupuotę iš pasienio teritorijos.

Tai skaudus smūgis džihadistams, praradusiems svarbų užverbuotų kovotojų ir atsargų tranzito punktą. Vis dėlto ši grupuotė tebekontroliuoja nemažas teritorijas tiek Sirijoje, tiek Irake.

Turkija rugpjūčio 24 dieną pradėjo operaciją „Eufrato skydas“, paskelbusi, kad jos taikinys yra ne vien IS kovotojai, bet ir Sirijos kurdų sukarintos pajėgos, smarkiai prisidėjusios, kad džihadistai būtų išstumti iš kitų Sirijos ir Turkijos pasienio rajonų.

Kurdų liaudies apsaugos daliniai (YPG) yra labai svarbūs JAV vadovaujamos koalicijos, kuri buvo suburta kovai su IS, partneriai. Kurdų pajėgos sugebėjo išstumti džihadistus iš didžiulių teritorijų Sirijoje, kurias anksčiau kontroliavo džihadistų judėjimas.

Tačiau Turkija sukarintas kurdų pajėgas laiko teroristine grupuote, siekiančia sukurti savo autonominį regioną Sirijos šiaurėje.

Ankara taip pat sako, kad YPG yra uždraustos separatistinės Kurdistano darbininkų partijos (PKK) atšaka.

Pernai žlugo dvejus metus galiojusios paliaubos tarp Turkijos ir PKK, kurią Ankara, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos yra įtraukusios į teroristinių organizacijų sąrašą. Žlugus paliauboms, kurdų sukilėliai ėmė dažnai rengti išpuolius prieš saugumo pajėgas neramiuose šalies pietryčiuose.

B. Yildirimas sakė, kad Turkija siekia „išvalyti Sirijos šiaurinius rajonus nuo „Daesh“ (arabiškas IS akronimas), PKK, YPG ir PYD (kurdų Demokratinės sąjungos partijos) elementų“ bei užtikrinti savo sienos saugumą.

Sirijos miestuose nugriaudėjo virtinė sprogimų

Tuo tarpu bombų sprogimų virtinė Sirijos vyriausybės kontroliuojamose teritorijose pražudė mažiausiai 12 žmonių. Tai pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida, skelbia AP.

Naujienų agentūra SANA paskelbė, kad sprogimai nuaidėjo pajūrio mieste Tartuse, šalies vidurio Homso mieste, sostinės Damasko priemiestyje ir šiaurės rytuose esančiame Hasekės mieste.

Užpuolikai dvi bombas susprogdino prie įvažiavimo į Sirijos vyriausybės tvirtove vadinamą Tartuso miestą, šalia tarptautinio, pakrante besidriekiančio greitkelio. Ant Arsonecho tilto susprogdinus automobilyje padėtą bombą, kitas sprogimas nugriaudėjo savižudžiui sprogdintojui detonavus sprogmenų diržą. Užpuolikas taikėsi į besirenkančią minią. Šiame mieste – prezidentą Basharą Assadą palaikančioje tvirtovėje – įsikūrusi svarbi Rusijos karinio jūrų laivyno bazė.

Anot Homso provincijos gubernatoriaus, provincijos sostinėje Homse mašinoje padėta bomba sprogo prie karinio patikros punkto. Per sprogimą žuvo du kariai, o dar keturi buvo sužeisti. Didžiąją trečiojo pagal dydį Sirijos miesto Homso dalį kontroliuoja Sirijos vyriausybė, bet vieną rajoną vis dar valdo opozicija. Bomba sprogo vyriausybės kontroliuojamame rajone, pranešė SANA.

Šiaurės rytų Hasekės mieste užpuolikas žiedinėje sankryžoje susprogdino savo motociklą, pražudydamas penkis žmones, skelbia SANA. Vyriausybės pajėgos iš šio miesto atsitraukė rugpjūtį, po kautynių su kurdų savigynos pajėgomis regione – Liaudies apsaugos daliniais (YPG). Miesto kontrolė perėjo į YPG ir jos politinio sparno, „Demokratinė sąjunga“ (PYD), rankas. Tačiau mieste vis dar veikia valstybinė policija.

SANA taip pat užfiksavo sprogimą šalies sostinės Damasko Saburos priemiestyje.

Iš karto po sprogimų atsakomybės už juos neprisiėmė niekas.