Tačiau pirmadienį prisiekus naujajai vyriausybei, joje neliko premjero Donaldo Tusko ir užsienio reikalų ministro Radeko Sikorskio. Tuo tarpu juos pakeitusiems politikams trūksta griežtumo ir netgi patirties.

Per vienerius metus iki visuotinių rinkimų, nauja premjerė Ewa Kopacz ir užsienio reikalų ministras Grzegorzas Schetyna turės labiau pasistengti prilygti savo pirmtakams.

D. Tusko ir R. Sikorskio valdymo metu, Lenkija ragino Vakarus griežtinti sankcijas Rusijai ir stengtis labiau apsaugoti Lenkiją bei Baltijos šalis.

„Diplomatai bijo, kad valdant G. Schetynai, Lenkijos balsas bus silpnesnis. Tai neišvengiama, nes R. Sikorskis užsienio reikalų ministro poste išbuvo septynerius metus. Jis pažinojo diplomatus Europoje ir palaikė ryšius su visu pasauliu. G. Schetyna nieko nepažįsta, o viską išmokti turi tik vienerius metus“,- padėtį komentavo Lenkijos analitikas Wojciechas Szackis.

Naujoji ministrė pirmininkė E. Kopacz taip pat nepasižymėjo komentuodama Kijevo padėtį. Paklausta, ar ji siųstų ginklus į Ukrainą, ji atsakė, kad „Lenkija turėtų elgtis kaip protinga moteris“ ir dėmesį telkti į namus ir jo židinį.

„Aš esu moteris. Įsivaizduoju, ką daryčiau, jei staiga gatvėje vyras mosikuotų peiliu ar ginklu. Pirma mintis šovusi į galvą - mano namai ir vaikai. Taigi aš bėgčiau į namus, užsirakinčiau ir pasirūpinčiau savo vaikais“,- tvirtino E. Kopacz.

Kritikų teigimu, toks atsakymas rodo silpnumą ir aiškios politikos trūkumą Rusijos ir Ukrainos konflikto atžvilgiu.

G. Schetyna taip pat susilaukia kritikos strėlių dėl menkos patirties užsienio reikalų politikoje. Netgi jo mama interviu Lenkijos laikraščiui teigė, kad sūnus jaučiasi esantis prastesnis už savo pirmtaką R. Sikorskį.

„Tai bus didelis iššūkis, ypač dėl sunkios tarptautinės situacijos mūsų Rytų pasienyje“, – pirmadienį teigė G. Schetyna, užimdamas naująjį postą.

Lenkijos gynybos ministras, kuris nuo šiol bus ir premjerės pavaduotojas, Tomašas Siemoniakas priešingai nei E. Kopacz, pirmadienį pranešė, kad Varšuva ketina parduoti ginklus Ukrainai, o Kijevas šiuo metu domisi, ką Lenkija galėtų jiems pasiūlyti.