Londone įsikūrusi organizacija tvirtina, kad kai kurie sulaikytieji patyrė „mušimus ir kankinimus, įskaitant žaginimus, oficialiuose ir neoficialiuose sulaikymo centruose šalyje“.

Turkijoje vienas aukšto rango pareigūnas paneigė „Amnesty“ pareiškimus ir žadėjo, kad Turkija laikysis žmogaus teisių.

„Mintis, kad Turkija, Europos Sąjungos nare siekianti tapti šalis, nesilaikys įstatymų, yra absurdiška“, – sakė pareigūnas.

„Kategoriškai neigiame tuos kaltinimus ir raginama teisių organizacijas teikti nešališką informaciją apie teisines priemones, vykdomas prieš žmones, kurie šaltakraujiškai nužudė beveik 250 civilių“, – pridūrė jis.

Po nepavykusio perversmo buvo suimti iš viso 13 165 žmonės, šeštadienio vakarą informavo prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Tarp jų yra 8 838 kariai, 2 101 teisėjas ir prokuroras, 1 485 policininkai ir 689 civiliai.

Tai pat buvo areštuoti bent 123 generolai ir admirolai, sakė Turkijos premjeras Binali Yildirimas.

„Amnesty“ pareiškė gavusi pranešimų, kad policija sostinėje Ankaroje ir Stambule laikydavo suimtuosius „įtemptomis pozomis“ iki dviejų parų.

Organizacija taip pat tvirtina, kad suimtiesiems nebūdavo duodama maisto, vandens ir nebuvo teikiam medicinos pagalba; tie žmonės buvo įžeidinėjami, jiems buvo grasinama.

Du Ankaroje dirbantys suimtųjų advokatai sakė „Amnesty“, kad klientai papasakojo matę, kaip žaginami aukšto rango kariškiai.

„Amnesty International“ pažymėjo, kad su aukšto rango kariškiais elgiamasi blogiau negu su kitais suimtaisiais.

Organizacija nurodė, kad jos ataskaita pagrįsta pokalbiais su įstatymų leidėjais, gydytojais ir vienu žmogumi, dirbančiu kalinimo įstaigoje.

Pasak vieno šaltinio, kankinimai naudojami, siekiant priversti „juos (suimtuosius) kalbėti“.

Viena advokatė, dirbanti Čahlajano teismo rūmuose Stambule, pasakojo mačiusi vieną suimtąjį, kuris mėginęs iššokti pro 6-ojo aukšto langą, nurodė „Amnesty“.

„Suprantama, kad Turkija šiuo metu susirūpinusi dėl viešojo saugumo, bet jokios aplinkybės negali pateisinti kankinimų, kitokio blogo elgesio arba nepagrįsto kalinimo“, – sakė „Amnesty International“ padalinio Europoje direktorius Johnas Dalhuisenas.

Jis paragino Turkijos valdžią sustabdyti „šią pasibaisėtiną praktiką“ ir įleisti tarptautinius stebėtojus į centrus, kuriuose laikomi suimtieji.