„Grėsmė kyla ne tik Rusijos ekonomikai. Laipsniškai tirpsta ir Rusijos „švelnioji galia“, kas sukels katastrofiškų padarinių“, – amerikiečių politologą Josephą S. Nye'jų cituoja vokiečių dienraštis „Die Welt“.

Pasak jo, bet kuri šalis savo interesų gali siekti trimis būdais: prievarta, pinigais ir savo patrauklumu, aiškina politologas.

„V. Putinas jau pamėgino prievartą, dėl kurios buvo sugriežtintos sankcijos“, – sakė J. S. Nye'jus.

Atsižvelgiant į tai, kad Rusijos ekonominė padėtis nėra pati geriausia, V. Putinui tampa vis sunkiau naudoti antrąjį instrumentą – pinigus.

„Rusijos neišgelbės net ir patys brangiausi Rusijos ištekliai – nafta ir dujos, bei neseniai Rusijos ir Kinijos pasiektas susitarimas, jog Rusija Kinijai 30 metų pigiai tieks dujų“, – sakė ekspertas.

Taigi, Rusijai lieka paskutinė priemonė – patrauklumas. J. S. Nye'jaus nuomone, ši priemonė yra gerokai galingesnė nei daugelis yra linkę manyti. Ši „švelnioji galia“ yra paremta trimis pagrindiniais dalykais: tai didelis indėlis į pasaulinę kultūrą, patikimos politinės vertybės ir užsienio politika, paremta moraliniais autoritetais.

„Rusijos problema yra ta, kad dabar jai yra likę per mažai tos „švelniosios galios“, kad ja galima būtų naudotis, – sako amerikiečių politologas. – V. Putinas daro tą pačią klaidą, kaip ir jo sovietiniai pirmtakai.“

Nepaisant jo pernykščio pareiškimo, kad Rusija turi mokėti tinkamai naudotis „švelniąja galia“, šaliai taip ir nepavyko pasinaudoti Sočyje vykusia 2014 metų žiemos olimpiada.

„Vietoj to, V. Putinas per pačią olimpiadą pradėjo užslėptą karinę intervenciją į Ukrainos teritoriją, kuri, kartu su jo nacionalistiniais pareiškimais, sukėlė didžiulį susirūpinimą užsienyje, ypač buvusiose sovietinėse respublikose. Taip pats V. Putinas pakenkė savo paties tikslui sukurti Rusijos vadovaujamą Eurazijos Sąjungą, kuri taptų atsvara Europos Sąjungai“, – mano J. S. Nye'jus.

Komentuodamas Kremliaus planus skleisti propagandą kitose šalyse, įskaitant naujienų agentūros „RIA Novosti“ restruktūrizavimą, sprendimą paskirti jai vadovauti Dmitrijų Kiseliovą, ir sukurti agentūrą „Sputnik“ „su vyriausybės finansuojamu naujienų centrų tinklu 34-iose šalyse“, amerikiečių politologas pažymėjo, kad „vienas „švelniosios galios“ paradoksų yra tas, jog propaganda be pasitikėjimo dažnai duoda priešingų rezultatų“.

„Veikiausiai V. Putinas suprato, kad „švelnioji galia“ ir „kietoji galia“ viena kitą stiprina. Tačiau jis akivaizdžiai dar nesugeba savo žinių pritaikyti praktikoje“, – konstatuoja J. S. Nye'jus.