Skelbiama, kad Amerikoje tokia stichija paskutinį sykį užfiksuota prieš 38 metus.

Remiantis „Weather Bell Analytics“ meteorologijos prognozes teikiančios įmonės duomenimis, trečiadienio rytas buvo šalčiausias lapkričio mėn. rytas JAV nuo 1976 m. Dažniausiai taip žemai temperatūra nukrenta tik nuo vėlyvo gruodžio mėn. iki vasario mėn.

Dalį Bafalo miesto jau dabar dengia 1,5 metro storio sniego danga. 

Kaip praneša BBC, JAV Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo pavadino praūžusią pūgą istoriniu įvykiu, viršijusiu anksčiau fiksuotus rekordus. 

Visose JAV valstijose, įskaitant Floridą ir Havajus, fiksuojama minusinė temperatūra, apsunkinanti transporto judėjimą. 

Naujajame Hampšyre ir Mičigane taip pat pranešama apie su žema temperatūra susijusias žmonių mirtis. 

Johnas Jiloty iš šalia Bafalo miesto esančios gyvenvietės papasakojo, kad keletas savo automobiliuose įstrigusių žmonių ten praleido net 1,5 paros. 

„Man pasisekė išvengti blogiausio – 15 minučių atstumu nuo manęs – šešios pėdos (apie 1,8 m) sniego“, - pasakojo jis. 

„Pas mus iškrito apie keturias pėdas (apie 1,2 m) sniego, o šiąnakt žadama, kad iškris dar pora pėdų (0,6 m) daugiau, bus matyti, kaip susitvarkysime“, - pridūrė J. Jiloty. 

Pranešama apie namuose ir automobiliuose įstrigusius gyventojus, stiprų vėją ir apledėjusius kelius, dėl kurių kyla transporto priemonių avarijos. Dėl siaučiančios stichijos laikinai uždaromos kai kurios mokyklos. 

Daugiau nei 100 Nacionalinės gvardijos narių Niujorke padeda valyti kelius ir patraukti paliktas transporto priemones. 

JAV nacionalinė orų tarnyba praneša, kad kai kuriose vietovėse per parą iškritusio sniego kiekis viršijo 1,93 m rekordą.

Užfiksuotas įspūdingas gamtos reiškinys

Antradienis Bafale tikrai buvo išskirtinis – vienur švietė saulė, o kitur – siautėjo įspūdinga pūga, skelbia citylab.com.

Toks reiškinys susiformavo nuo Erio ežero vėjui nešant sniego sūkurį, regioną užgulusiam tarsi galinga sniego griūtimi.

Šios grėsmingos oro sąlygos – vadinamojo ežero efekto sniego fenomenas. Tokia pūga susiformuoja šiltesniam ežero paviršiuje esančiam vandeniui sąveikaujant su ledinėmis oro srovėmis.

Tokios sniego pūgos dažniausiai apima tik nedidelę teritoriją.

Daugelyje į pietus nuo Bafalo, kuris yra prie Niagaros krioklio, esančių rajonų per nepilną parą iškrito iki 1,8 metro kritulių. Maža to, snygis kol kas neketina liautis.

„Kai kurios mūsų šalies dalys per tris dienas gaus metinį sniego kiekį“, – sakė Erio apygardos pareigūnas Markas Poloncarzas vietos žiniasklaidai.

Pasak jo, per sniego audrą žuvo keturi žmonės – trys, kasdami sniegą, kai, manoma, patyrė širdies smūgį, o dar vienas – stumdamas įklimpusį automobilį.

Pūgos lokalizacija taip pat stebino.

Nors šiek tiek į pietryčius nuo Lankasterio esančiame rajone iškrito 1,5 metro kritulių, vos už dešimtiems kilometrų į šiaurės vakarus esančiame Bafalo Niagaros tarptautiniame oro uoste – vos 10 centimetrų, rašoma laikraštyje „Buffalo News“.

Tokiam reiškiniui, kai susikaupusi debesų siena išmeta tokį stulbinantį kiekį sniego, meteorologinio termino nėra, laikraščiui sakė Dave'as Zaffas ir Nacionalinės meteorologijos tarnybos Bafale.

Įstrigo moterų krepšinio komanda

Vienai universiteto merginų krepšinio komandai teko daugiau kaip parą išbūti autobuse, dėl pusnių plente įstrigusiame autobuse, kol galiausiai buvo išgelbėtos.

„Mes taip ilgai stovėjome, kad buvome visiškai apsnigti. Aplink autobusą susikaupė keturios pėdos sniego (daugiau kaip metras),– pasakojo Niagaros universiteto trenerė Kendra Faustin radijui WKBW. – Baigėsi vanduo; tad kimšome sniegą į puodelius ir laukėme kol ištirps“.

Vėliau šerifo padėjėjai pristatė merginoms sulčių, gėrimų ir užkandžių. Galiausiai jos buvo išgelbėtos apie 4 val. (11 val.Lietuvos laiku) trečiadienį.

Eismas plentu buvo visiškai uždraustas.

Vietinė žiniasklaida dar pranešė apie vieną savo namuose įstrigusį žmogų, kai įgriuvo namo stogas.

Pareigūnai perspėjo senyvus gyventojus nemėginti atsikasti iš po sniego.

Plentų priežiūros tarnyboms iškilo netikėtų problemų: turimos sniego valymo mašinos sunkiai įveikia storesnį kaip metras sniegą.

Iškviestiems greitosios pagalbos medikams teko patiems neštis savo neštuvus, nes mašinos negalėjo važiuoti.

Kiti paramedikai į iškvietimus neišvažiuojamomis gatvėmis leidosi sniegomobiliais

Prašyta pagalbos ir iš Nacionalinės gvardijos, sakė gubernatorius Andrew Cuomo.

Nacionalinė orų tarnyba šią pūgą vadina „istoriniu įvykiu“.