Oro bendrovės „Air Algerie“ lėktuvas, dingęs tarp Burkina Faso ir Alžyro, sudužo, pranešė naujienų agentūrai „Reuters“ ketvirtadienį Alžyro aviacijos tarnyba.

„Aš galiu patvirtinti, kad lėktuvas sudužo“, – sakė pareigūnas, bet atsisakė pateikti žinių, kur šis lėktuvas nukrito ir kokia buvo nelaimės priežastis.

Pirminiais duomenimis, aviakatastrofos priežastis – audra, rašoma tinklalapyje „Twitter“, praneša kp.ru.

Apie sudužusį lėktuvą jau pranešė ir Rusijos naujienų agentūra „Itar Tass“, kuri cituoja Alžyro televiziją.

Manoma, kad dingęs „Air Algerie“ oro linijų lėktuvas sudužo Malyje, paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“ skrydžio operatorius - rašo CNN. 

Ouagadougou oro uosto paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ rašoma, jog Kubos prezidento Raulio Castro dukra Mariela Castro buvo lėktuve. Kubos Užsienio reikalų ministerija teigia, jog nebuvo informuota, kad M. Castro buvo lėktuve. Tokios informacijos taip pat negali patvirtinti ir CNN, skelbiama jų portale.

Nedaug tėra aiškumo, kas galėjo atsitikti tam lėktuvui ir ar yra aukų, bet Burkina Faso transporto ministras Jeanas Bertinas Ouedrago sakė, kad įgula apie 1 val. 38 min. Grinvičo (4 val. 38 min. Lietuvos) laiku paprašė pakeisti kursą dėl audros.

Beveik pusė keleivių buvo Prancūzijos piliečiai, nurodė oro bendrovės tarnautojas.

Ieškoti dingusiojo į orą buvo pakelti du prancūzų karo lėktuvai, dislokuoti šiame regione. Pasak Nigerio saugumo šaltinių, šie du naikintuvai skraido prie Malio sienos.

Alžyro naujienų agentūra APS pranešė, kad skrydžio kontrolės tarnyba ryšį su skrydžio AH5017 lėktuvu prarado maždaug po valandos nuo jo pakilimo iš Burkina Faso; nors kiti pareigūnai nurodė kitokį laiką, dėl ko tik padidėjo sumaištis aiškinantis lėktuvo likimą.

Privati Ispanijos bendrovė „Swiftair“, kuriai priklauso dingęs lėktuvas, pranešė apie prarastą ryšį su lėktuvu, kuriuo naudojosi „Air Algerie“ ir kuriuo skrido 110 keleivių.

Vienas diplomatas Malio sostinėje Bamake sakė, kad šiaurinėje šalies dalyje, per kurią turėjo skristi minimas lėktuvas, naktį siautėjo galinga smėlio audra.

Nepaisant to, kokia buvo šios nelaimės priežastis, ji tik dar labiau sustiprins nerimą dėl skrydžių saugumo, kai praėjusią savaitę virš Ukrainos buvo numuštas bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas, o trečiadienį per audrą tūpdamas sudužo Taivano „TransAsia Airways“ lėktuvas, bei buvo uždrausti skrydžiai į Tel Avivą dėl karinio konflikto Gazoje.

Burkina Fase „Air Algerie“ atstovas Kara Terki sakė per spaudos konferenciją, kad visi keleiviai lėktuve buvo tranzitiniai – iš Europos, Artimųjų Rytų ar Kanados.

Pasak jo, keleivių sąraše buvo 50 prancūzų, 24 Burkina Faso piliečiai, aštuoni libaniečiai, keturi alžyriečiai, du iš Liuksemburgo, ir po vieną belgą, šveicarą, nigerietį, kamerūnietį, ukrainietį ir rumuną. Nors Libano pareigūnai minėjo, kad jų piliečių šiame lėktuve galėjo būti bent 10.

Ispanijos pilotų sąjungos SEPLA atstovė sakė, kad visi šeši įgulos nariai buvo ispanai, bet daugiau detalių nepateikė.

F. Hollande: Prancūzija panaudos visas karines priemones lėktuvui surasti

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande ketvirtadienį pažadėjo panaudoti visas Malyje dislokuotas karines pajėgas, kurių ten yra šimtai karių, kad būtų atrastas dingęs Alžyro lėktuvas.

Kalbėdamas per Prancūzijos televiziją F.Hollande pranešė, kad jis atidėjo savo kelionę į Rejunjono salą ir Majotą – Prancūzijos užjūrio departamentus – bei į Komorus Indijos vandenyne.

Anksčiau ketvirtadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas sakė, kad „Air Algerie“ lėktuvas, kuriuo iš Burkina Faso į Alžyrą skrido daugiau kaip 100 žmonių ir kuris dingo virš Malio, vis dar neatsirado ir „turbūt“ sudužo.

„Nepaisant intensyvių paieškos pastangų dar nerasta jokių lėktuvo pėdsakų, – žurnalistams Paryžiuje sakė L.Fabiusas. – Lėktuvas turbūt sudužo“.

Ministras pridūrė, kad prancūzų karo lėktuvai „Mirage“ ieško dingusio lėktuvo, kuriuo skrido 51 Prancūzijos pilietis.

„Paieškos sutelktos šiame etape plačiu ruožu Malio teritorijoje aplink Gao regioną“, neramiojoje šios Afrikos šalies šiaurėje, sakė L. Fabiusas.

Liudininkas matė, kai „Air Algerie“ lėktuvas „krito“ Malio šiaurinėje dalyje

Vienas liudininkas teigia matęs, kaip dingęs „Air Algerie“ lėktuvas „krito“ Malio šiauriniame Gosio regione, ketvirtadienį pranešė nepaprastojo tyrimo dėl šio skrydžio vadovas.

„Liudininkas mums pranešė, kad jie matė lėktuvą krintant 13 val. 50 min. (Grinvičo ir vietos laiku ketvirtadienį)“, - sakė generolas Gilbertas Diendiere, kuris koordinuoja krizių padalinio, įsteigto Vagaduge tirti šio incidento, darbą.

Liudininkas nurodė, kad lėktuvas galėjo sudužti už 80 km į pietryčius nuo Gosio miesto“, - sakė koordinatorius ir pridūrė, kad „mes čia suaktyvinsime savo paieškas.“

Nutrūko ryšys

Ryšys nutrūko praėjus beveik valandai po orlaivio pakilimo iš Burkina Faso skrydžiui į Alžyrą.

Remiantis oro linijų suteiktais duomenimis, oro erdvės stebėjimo tarnybos su lėktuvu ryšį prarado po pakilimo praėjus 50 minučių.

„Oro navigacijos tarnyba praėjus 50 min. po pakilimo prarado ryšį su „Air Algerie“ lėktuvu, skrendančiu iš Vagadugu į Alžyrą“, - nurodė oro bendrovė, kurios pranešimą citavo nacionalinė naujienų agentūra APS.

„Air Algerie“ – valstybinės Alžyro oro linijos. Kompanija vykdo reguliarus skrydžius į 39 miestus 28-ose Europos, Šiaurės Amerikos, Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse.

Šaltinis oro bendrovėje naujienų agentūrai AFP sakė, kad dingo orlaivis „McDonnell Douglas DC- 9“ su 110 keleivių iš įvairių šalių ir šešiais įgulos nariais.

Pasak šaltinio, ryšys su lėktuvu nutrūko jam dar esant Malio oro erdvėje, artėjant prie Alžyro sienos.

„Orlaivis buvo netoli Alžyro sienos, kai įgulos buvo paprašyta pakeisti kursą dėl blogo matomumo ir susidūrimo su kitu orlaiviu, skridusiu iš Alžyro į Bamaką, grėsmės“, - sakė šaltinis.

„Pakeitus kursą ryšys nutrūko“, - pridūrė jis.

Dingusiame „Air Algerie“ lėktuve buvo apie 50 prancūzų

Afrikoje dingusiame oro bendrovės „Air Algerie“ lėktuve buvo apie 50 Prancūzijos piliečių, pranešė bendrovės atstovas Burkina Fase per spaudos konferenciją Vagadugu mieste.

Burkina Faso transporto ministras Jeanas Bertinas Ouedrago sakė, kad minėtas lėktuvas skrido iš Vagadugu Burkina Fase į Alžyrą ir kad apie 1 val. 38 min. Grinvičo (4 val. 38 min. Lietuvos) buvo įgulai nurodyta pakeisti kursą dėl audros.

Viena tragiškiausių aviacijos nelaimių Alžyre įvyko šių metų vasarį, kai kalnuotame šiaurės rytų regione sudužus 78 žmones skraidinusiam kariniam lėktuvui „C-130 Hercules“, žuvo daugiau nei 70 žmonių.

Didžiausia civilinės aviacijos katastrofa šalyje įvyko 2003 metų kovą pietiniame Tamanraseto mieste, kur pakilimo metu užsiliepsnojus vienam iš variklių sudužo „Air Algerie“ keleivinis lėktuvas su 103 žmonėmis. Vienam iš orlaivyje buvusių žmonių, jaunam alžyriečiui kariui, per stebuklą pavyko likti gyvam, bet jis buvo labai sunkiai sužeistas.