• Ekspertas: polonis - pats nepatogiausias žmogžudystės įrankis

    Šeštadienį paaiškėjo, kad likus kelioms savaitėms iki mirties, A. Litvinenka keliavo į Izraelį duoti parodymų vienam iš buvusių "Yukos" vadovu Leonidui Nevzlinui apie tai, kaip prezidentui Vladimirui Putinui dirbantys agentai elgėsi su žmonėmis, vadovavusiais naftos kompanijai.

    Kai Kremlius šią kompaniją perėmė į savo rankas ir vėliau ją pardavė už 40 mlrd. dolerių, baimindamasis dėl savo gyvybės L.Nevzlinas pabėgo į Tel Avivą.

    Jis leidiniui „The Times“ sakė: „Aleksandras turėjo informacijos apie nusikaltimus, padarytus tiesiogiai dalyvaujant Rusijos vyriausybei. Jis visai neseniai man ir mano advokatams perdavė dokumentus, nušviečiančius svarbiausius „Yukos“ istorijos aspektus“.

    Tyrėjai tam pačiam leidiniui tvirtino, kad A. Litvinenka, matyt, atskleidė naują „sukrečiančią“ informaciją apie „Yukos“ istoriją ir apie tai, kas nutiko tiems, kurie prieštaravo priverstiniam kompanijos sužlugdymui.

    Keletas asmenų, susijusių su „Yukos“, paslaptingomis aplinkybėmis dingo ar mirė, o kompanijos vadovas Michailas Chodorkovskis sėdo už grotų.

    Rengiamas "Cobra" pasitarimas dėl Litvinenkos bylos

    Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministras Johnas Reidas sušaukė pirmadienį naują komiteto "Cobra" - specialios struktūros, į kurią įeina aukšti įvairių žinybų atstovai, - posėdį.

    Jame vėl bus svarstoma, kaip tiriamos buvusio Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojo Aleksandro Litvinenkos mirties Londone aplinkybės.

    Susitikimo tikslas - išaiškinti, kiek pavojinga apsinuodyti poloniu-210, kuris, kaip manoma, buvo naudojamas nunuodyti į Vakarus perbėgusiam Federalinės saugumo tarnybos (FST) šnipui. Šios medžiagos pėdsakų rasta viešbutyje ir sušių restorane, kur A.Litvinenka buvo lapkričio 1 dieną, kai jį, galimas dalykas, apnuodijo.

    Specializuota sveikatos apsaugos agentūra pareiškė, kad užkrėtimo radioaktyviosiomis medžiagomis rizika labai nedidelė. Tačiau visus žmones, kurie galėjo būt tą dieną minėtose vietos, paprašyta kreiptis į medicinos tarnybą ir pasitikrinti.

    Naujausiais duomenimis, kol kas kreipėsi 300 žmonių.

    Komitetas reguliariai rengia posėdžius nuo penktadienio, kai buvo nustatyta A.Litvinenkos mirties priežastis.

    Pirmadienį Londone taip pat paskelbta, kad šios bylos teisminis tyrimas prasidės ketvirtadienį, viename vietos teismų Londono šiaurėje.

    Kaip manoma, bylos nagrinėjimas bus nukeliamas tol, kol policija užbaigs savo darbą byloje dėl A.Litvinenkos mirties.

    Be to, iki šiol neišspręstas klausimas dėl jo kūno skrodimo, nes yra pavojaus, kad patologoanatomai, kurie jį darys, gali užsikrėsti radioaktyviosiomis medžiagomis.

    Į specialią kliniką pasiųsti 3 žmonės

    Londone mirus buvusiam Rusijos saugumo tarnybų darbuotojui, į specialią kliniką radiologiniams tyrimams buvo pasiųsti 3 žmonės, pirmadienį pranešė Vidaus reikalų sekretorius Johnas Reidas, skelbia CNN.

    Praėjusią savaitę mirusio Aleksandro Litvinenkos kūne buvo aptiktas didelis kiekis radioaktyvaus polonio-210. Radioaktyvių medžiagų pėdsakų taip pat buvo rasta jo namuose, restorane ir viešbutyje, kur jis lankėsi.

    Sveikatos pareigūnai pasiūlė pasitikrinti tiems žmonėms, kurie lankėsi šiose vietose. Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos agentūros (HPA) atstovė spaudai nurodė, kad iš daugiau kaip 450 asmenų, paskambinusių specialiu vyriausybės telefono numeriu pasikonsultuoti dėl sveikatos, 18 žmonių buvo nukreipti į HPA.

    "Iš šių 18-os asmenų trys žmonės dėl atsargumo buvo pasiųsti į specialią kliniką radiologiniams tyrimams", - sakė ji.

    Dar keliose vietose aptikta radioaktyvumo

    Tiriant buvusio FST agento nužudymo bylą radioaktyvių medžiagų pėdsakų Londone praėjusią savaitę buvo rasta dar keliose vietose, pirmadienį pranešė vidaus reikalų sekretorius Johnas Reidas.

    Po naujausio susitikimo su saugumo tarnybų vadovais J.Reidas pranešė parlamentui, kad radioaktyvumas buvo nustatytas "dar keliose patalpose" be Aleksandro Litvinenkos buto, viešbučio ir restorano, kur jis lankėsi lapkričio 1 dieną, o paskui susirgo. Tačiau J.Reidas sakė, kad nėra reikalo skambinti pavojaus varpais visuomenėje.

    Polonio-210 pėdsakų buvo rasta vakarų Londone esančiame biurų pastate, taip pat prašmatniame Meifero rajone, pranešė "Sky News" televizija.

    Tačiau policija atsisakė komentuoti šiuos pranešimus.

    Ekspertas: polonis - pats nepatogiausias žmogžudystės įrankis

    Tie, kurie pasirinko polonį galimu Aleksandro Litvinenkos nužudymo įrankiu, mažiausiai galvojo, kaip nuslėpti nusikaltimo pėdsakus ir labiausiai norėjo sukelti triukšmą, mano Rusijos ekspertas.

    "Polonis nė karto iki šiol nebuvo naudojamas kaip žudymo įrankis ir, manau, vargu ar dar kada nors apie jį išgirsim", - pareiškė pirmadienį Sąjungos už cheminį saugumą prezidentas Levas Fiodorovas.

    "Tai - nepaprastai aitri, sunkiai gaunama ir brangi medžiaga, kurios šiandien praktiškai neįmanoma pervežti per sieną. Be to, ją lengva aptikti nukentėjusiojo kūne. Tai yra, sunku įsivaizduoti slaptai žmogžudystei mažiau tinkamą daiktą", - pažymėjo L.Fiodorovas.

    Taip jis pakomentavo žiniasklaidos pranešimus apie galimas buvusio Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojo Aleksandro Litvinenkos mirties Londone priežastis.

    Pasak eksperto, "tokią egzotišką ir grėsmingą priemonę" žmogžudystei panaudoti galėjo tik žmonės, "siekę maksimalaus informacinio politinio efekto".

    "Visa ši istorija panaši į egzotiką, į kažkokią parodomąją viešųjų ryšių akciją. Kriminalistikos istorija rodo, kad jei kas nors nori išsiskirti su žmogumi, stengiasi tai padaryti, kaip sakoma, kuo tyliau. O jei surengtas toks milžiniškas spektaklis, vadinasi, kažkam to reikėjo", - sakė L.Fiodorovas.

    Ekspertas taip pat pažymėjo, kad polonis - dirbtinis elementas - naudojamas ir kaip lokalus energijos šaltinis".

    "Pavyzdžiui, aštuntąjį dešimtmetį jis buvo "Lunochod-2" energijos šaltinis. Mėnulio paviršiaus temperatūra - minus 130 laipsnių Celsijaus, o mėnuleigio kabinoje turi būti pliusas. Polonis skleidžia alfa spindulius, kurie, atsitrenkę į korpusą, jį įšildydavo", - paaiškino L.Fiodorovas.

    "Jis fantastiškai toksiškas. Tai yra, pakanka smiltelės, ir gyvybė nutrūksta. Jis akimirksniu sukelia ūmią spinduliuotę", - pasakojo specialistas.

    Jis pažymėjo, kad sprendžiant iš laikraščių publikacijų, A.Litvinenkos liga - klasikinis ūmios polonio sukeltos spinduliuotės pavyzdys.

    Pašnekovas pabrėžė, kad polonį galima gauti tik branduoliniame reaktoriuje. "Reikia neutronais apšvitinti bismutą. Paskui iš to mišinio reikia išskirti polonį. Todėl jis toks nepaprastai brangus", - konstatavo L.Fiodorovas.

    "Turint galvoje, kad šiandien reaktoriai veikia dešimtyse šalių, panorėjus galima nusipirkti mikroskopines polonio dozes. Bent jau internete pasitaiko skelbimų, kuriuose siūloma įsigyti polonio", - pridūrė jis.

    Rusijos MA branduolinių tyrimų instituto radioizotopų laboratorijos vedėjas Borisas Žuikovas išsakė nuomonę, kad atliekant A.Litvinenkos palaikų skrodimą patoanatomams radioaktyvaus užkrėtimo pavojus negresia.

    "Nuo aktyvių alfa spindulių lengva apsisaugoti gana plonu bet kokios medžiagos sluoksniu. Jei žmonės dirbs su pirštinėmis ir respiratoriais, jokių problemų nekils", - sakė B.Žuikovas pirmadienį radijo stoties "Echo Moskvy" eteryje.

    Jis pažymėjo, kad "patoanatomai, kaip ir dauguma žmonių, bijo radioaktyvumo, nors šioje srityje dirbantys žmonės supranta, kad šiuo atveju jokio pavojaus atliekant skrodimą negali būti".

    Kalbėdamas apie tai, kaip polonis-210 galėjo patekti į A.Litvinenkos organizmą, B.Žuikovas atmetė vieną iš versijų, kad radioaktyvia medžiaga galėjo būti padengtas dokumentas, patekęs velioniui į rankas. "Tą lapą reikėjo aplaižyti, kad pagrindinis polonio kiekis patektų į organizmą", - sakė jis.

    Pasak B.Žuikovo, per odą izotopas irgi smelkiasi lėtai, ir kad jis patektų į organizmą tokiu būdu, turi būti atvira žaizda.

    Be to, ekspertas atkreipė dėmesį į būdingus polonio-210 kaip nuodingos medžiagos ypatumus: žmogus miršta kančiose, be to, neįmanoma nustatyti, kur jis pagamintas.

    "Anglams pavyko, kad jie taip greitai sugebėjo nustatyti ir vėliau išskirti iš A.Litvinenkos organizmo radioaktyvų polonį-210, kuriuo jis buvo apnuodytas. Nemanau, kad žmonės, organizavę apnuodijimą, tikėjosi, jog jį taip lengva bus aptikti aukos kūne", - pažymėjo B.Žuikovas.

    Jis taip pat pranešė, kad 80 kg sveriančiam žmogui apnuodyti pakanka 0,2 mikrogramo polonio-210. Pasak B.Žuikovo, toks kiekis - "tai akimi nematoma dulkelė".