„Būtina pabrėžti, kad įvyko pilno masto Rusijos kariuomenės įsiveržimas į Ukrainos teritoriją. Įsiveržimas vykdomas keliomis kryptimis. Taip pat ir šiandieną savo veiksmais Rusijos karinių pajėgų generalinis štabas mėgina kliudyti Antiteroristinės operacijos kovotojams tam, kad perimtų Donbaso gyvenviečių kontroliavimą“, - pranešė Z. Škiriakas, rašo UNIAN.

JAV ambasadorius Kijeve: Rusijos pajėgos tiesiogiai įsitraukė į kovas Ukrainoje

Rusija dabar yra „tiesiogiai įsitraukusi“ į kautynes rytų Ukrainoje, ketvirtadienį pareiškė JAV ambasadorius Kijeve.

„Vis daugiau Rusijos karių tiesiogiai įsikiša į kovas Ukrainos teritorijoje“, – ambasadorius Geoffrey Pyattas parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Jis pridūrė, kad Maskva yra „tiesiogiai įsitraukusi į kautynes“ ir pasiuntė į pagalbą prorusiškiems separatistams „naujausių priešlėktuvinės gynybos sistemų, įskaitant SA-22“.

Pasak jo, Rusijos siunčiamų tankų, šarvuotosios technikos, artilerijos ir reaktyvinių ugnies paleidimo sistemų nepakanka nukauti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas. Dėl šios priežasties Rusijai tenka įtraukti į Ukrainos teritorijoje vykdomus kovinius veiksmus vis daugiau karių.
 
Rusija į Rytų Ukrainą išsiuntė naujausias priešlėktuvinės gynybos sistemas, įskaitant „Pancir-C1“ ir šiuo metu tiesiogiai dalyvauja kariniuose veiksmuose.

Rusijos kariuomenė užėmė Novoazovską

Bataliono „Dnepr-1“ penktosios kuopos vadas Vladimiras Šilovas pranešė, kad šiuo metu Novoazovską yra užėmusi Rusijos kariuomenė, o buvęs bataliono „Azov“ kovotojas patikino, kad rengiamas įsiveržimas į Mariupolį ir Volnovachą.

Apie tai jis pranešė 5-ojo televizijos kanalo eteryje.

„Šiuo metu Novoazovską užėmusi Rusijos kariuomenė, miestą užblokavę tankai. Miesto gyventojams išvažiuoti iš miesto draudžiama. Rytoj, remiantis Rusijos kariuomenės pranešimais, bus vykdomas miesto išvalymas“, - informavo V. Šilovas.

„Šaltinis – vienas iš mano kovotojų. Jis yra blokavimo poste Mariupolyje. Taip pat ir milicijos darbuotojai, kurie buvo Novoazovske. Novoazovsko rajono nuovada evakuota į Mariupolį, tačiau susiklostė keista situacija: Mariupolio milicija, nepaisant to, kad turi ginklus viename iš rajono nuovados sandėlių, nėra ginkluota“, - pridūrė V. Šilovas.

Be to, kaip rašo UNIAN, vieno iš televizijos kanalų eteryje buvęs bataliono „Azov“ kovotojas, kuris šiuo metu yra Antiteroristinės operacijos savanoris, Vladimiras Kočetkovas-Sukač informavo, kad rengiamas teroristų įsiveržimas iš Novoazovsko į Mariupolį ir Volvachą.

„Mes žinome, kad jie užėmė dalį Novoazovsko miesto, tai jie faktiškai padarė iš kitos pusės, per upę. Ten yra mūsų daliniai. Kol kas jiems pavyko sėkmingai vykdyti atakas mieste. Apšaudymai buvo vykdomi nuolat, tačiau tokių aktyvių kovinių veiksmų miesto viduryje dar nebuvo“, - pasakojo V. Kočetkovas-Sukač.

Taip pat jis pridūrė, kad situaciją apsunkina tai, kad didžiulė karinės technikos kolona juda Volvachos link.

Anot jo, šiuo metu gresia Novoazovsko apsuptis, o ateityje sudėtinga situacija susiklostys ir Mariupolyje.
Rusijos kariuomenė įsiveržė į Ukrainą ties Novoazovsku

Užėmė svarbią aukštumą į rytus nuo Donecko

Rusijos remiami separatistai užėmė strategiškai svarbią Savur Mohylos aukštumą rytų Ukrainoje, kuri leidžia kontroliuoti didelę teritoriją tame regione, ketvirtadienį pranešė vienas šaltinis Ukrainos kariuomenėje.

Paklaustas naujienų agentūros „Reuters“, ar sukilėliai užėmė Savur Mohylos kurganą į rytus nuo Donecko, šaltinis atsakė: „Taip. Turime tokios informacijos.“

Rusijos karių motinos sudarė žuvusių ir sužeistų Donbase sąrašą

Rusijos Stavropolio krašte veikiantis karių motinų komitetas sudarė Ukrainos Donbaso regione žuvusių ir sužeistų šalies karių sąrašą – jame beveik 400 pavardžių, skelbia UNIAN.

Tokią informaciją suteikia televizijos kanalas „Dožd“. „Turiu sąrašą, kuriame beveik 400 žmonių. Ten ir žuvusieji, ir sužeistieji“, - pareiškė minėtojo komiteto pirmininkė Liudmila Bogatenkova.

Sąrašas buvo sudarytas remiantis skirtingais šaltiniais, priklausančiais šalies ginkluotosioms pajėgoms. Remiantis surinktas duomenimis, sąraše yra asmenų iš visos Rusijos.

Konkrečiai kalbama ir apie kelias motorizuotas šaulių brigadas iš Vladikaukazo, Šiaurės Osetijos ir Čečėnijos.

Kaip teigia L. Bogatenkova, be minėtųjų brigadų karių sąraše yra ir vyrų, priklausančių kitiems Rusijos karinių pajėgų daliniams. Žuvusiųjų ir sužeistųjų sąrašas dar nebaigtas, jis nuolat pildomas.

ESBO rengia susitikimą dėl „Rusijos pažeidimų“ Ukrainoje

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) ketvirtadienį surengė specialų susitikimą ir aptars įvykius konflikto draskomoje Ukrainoje, po pranešimų, kad ten jau yra Rusijos kariai.

„Rusijos pažeidimai Ukrainoje bus pagrindiniai darbotvarkės klausimai per neeilinį ESBO delegacijų susitikimą šiandien 11 val. Vidurio Europos (12 val. Lietuvos) laiku Vienoje“, – „Twitter“ pranešė JAV misija šioje organizacijoje.

ESBO patvirtino, kad per specialų susitikimą „didžiausias dėmesys bus skiriamas naujausiems įvykiams Ukrainoje“.

Kijeve ir Vakaruose vis labiau nuogąstaujama, kad Rusija siunčia karius į Rytų Ukrainą, nors Maskva ne kartą šiuos įtarimus neigė.

Vašingtono ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas anksčiau apkaltino Rusiją „tiesiogiai įsitraukus“ į kovas tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir Maskvos remiamų Rytų Ukrainos separatistų.

„Vis daugiau Rusijos karių tiesiogiai įsikiša į kovas Ukrainos teritorijoje“, – „Twitter“ parašė G.Pyattas.

Jis pridūrė, kad Maskva yra „tiesiogiai įsitraukusi į kautynes“ ir pasiuntė į pagalbą prorusiškiems separatistams „naujausių priešlėktuvinės gynybos sistemų, įskaitant SA-22“.