Kaltinimai milijardieriui pateikti Maskvoje praėjus lygiai dienai po to, kai 52 metų verslininkas pareiškė, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas norėtų jį patupdyti už grotų, keršydamas už finansinę paramą opozicinėms jėgoms.

A.Lebedevo advokatas teigia, jog kaltinimai – politiškai motyvuotas išpuolis, kuriuo siekiama verslininką atgrasyti nuo kišimosi į politikos reikalus.

Gresiantis teismas gali reikšti, jog už grotų gali būti patupdytas jau antras įtakingas Rusijos verslininkas ir šalies valdančiojo elito kritikas. Pirmuoju tapo 2005 ir 2010 metais kaltu pripažintas buvęs naftos magnatas ir opozicijos šalininkas Michailas Chodorkovskis.

Kaltinimai chuliganizmu A. Lebedevui, valdančiam 700 mln. svarų (3,036 mlrd. Lt) vertės turtą – tokie patys, dėl kurių praeitą mėnesį dvejiems metams laisvės atėmimo buvo nuteitos pankroko grupės „Pussy Riot“ narės.

Kaltintojai remiasi incidentu praeitą rugsėjį, kai A. Lebedevas, buvęs KGB pareigūnas, praeitų metų rugsėjį per NTV televizijos pokalbių laidos įrašą smogė nekilnojamojo turto plėtros grupės savininkui Sergejui Polonskiui. Laida buvo skirta pasaulinei ekonomikos krizei.

S. Polonskis negailėjo kritikos kitiems laidos svečiams ir mostelėjo į A. Lebedevą, sakydamas: „Aš jau pavargau nuo noro duoti (kam nors) į snukį“. A. Lebedevas sureagavo itin audringai ir po kelių akimirkų pats kumščiais puolė greta sėdėjusį S. Polonskį.

Verslininkas, oficialiai jam pateikus kaltinimus, sulaikytas nebuvo. Jo atstovas teigia, jog milijardierius atsisako pasirašyti orderį, kuriuo jam būtų uždrausta palikti Rusijos sostinę. Oficialių kaltinimų kopija su prierašu „Be komentarų“ trečiadienio vakarą buvo paskelbta turtuolio tinklalapyje.

Dokumente teigiama, kad A. Lebedevas „pasinaudojo nesvaria priežastimi“ du kartus smogti S. Polonskiui „galvos srityje“ per laidos metu kilusį nesutarimą politikos klausimais. Verslininkas nuvertė nukentėjusiojo kėdę ir nubrozdino jam kojas bei dilbį.