„Belgrado ir Tiranos santykiuose buvo įtemptas laikotarpis, tačiau šis (A.Vučičiaus) vizitas liudija abiejų šalių pasiryžimą, nors mums dar toli iki sutarimo visais“ klausimais, sakė E.Rama bendroje spaudos konferencijoje su A.Vučičiumi, kuris yra pirmasis Serbijos vyriausybės vadovas, atvykęs vizito į Albaniją.

Pagrindinė Serbijos ir Albanijos nesantaikos priežastis yra Kosovas - buvusi Serbijos provincija, kurioje gyventojų daugumą sudaro etniniai albanai.

Kosovas 2008 metais vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, kurią Belgradas iki šiol atsisako pripažinti. Kosovo valstybingumą yra pripažinusios apie 100 šalių, tarp jų Jungtinės Valstijos ir dauguma Europos Sąjungos narių.

„Santykiai tarp Albanijos ir Serbijos bei albanų ir serbų yra raktas į ateitį šiame regione“, kuris dešimtajame dešimtmetyje išgyveno virtinę kruvinų etninių karų, sakė E.Rama.

Tačiau abi šalys „gali padaryti tai, ką dėl taikos padarė Vokietija ir Prancūzija“ po Antrojo pasaulinio karo, pridūrė jis.

A.Vučičius sakė, jog mano, kad „ryšiai tarp serbų ir albanų bus santykių Balkanuose pamatas“.

„Tiesiame draugystės ranką Albanija“, - pažymėjo jis.

A.Vučičius istorinio vizito į Tiraną atvyko praėjus pusmečiui po E.Ramos viešnagės Belgrade, kuri buvo pirmasis Albanijos vyriausybės vadovo apsilankymas Serbijoje per 68 metus.

Serbų premjero vizito metu buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, o budėti į sostinės gatves pasiųsti maždaug 1 300 policininkų, pranešė žiniasklaida. Virš miesto ratus suko sraigtasparniai, o kai kuriuose rajonuose buvo blokuotas eismas.

Dėl Kosovo tarp šalių tvyrančią įtampą sustiprino Serbijos etninių albanų mažumos reikalavimai suteikti jiems didesnę autonomiją ar netgi leisti susijungti su Kosovo etninių albanų dauguma.

Abu premjerai trečiadienį pakartojo, kad jų pozicijos dėl Kosovo nepasikeitė.

„Mūsų požiūriai į Kosovą nesuderinami“, - sakė E.Rama ir pridūrė, kad Tirana tvirtai palaiko tarp Belgrado ir Prištinos vykstantį dialogą, kurį remia Briuselis.

Serbų ir albanų santykius smarkiai pablogino Belgrade jaučiama baimė dėl „Didžiosios Albanijos“ - nacionalistinio projekto suvienyti visus albanus į vieną valstybę, kuri apimtų ir Kosovą bei dalį Makedonijos ir Serbijos teritorijų.

Ir Albanijos, ir Kosovo valdžia tvirtina, kad tokio plano nėra.

„Nėra jokio Didžiosios Albanijos projekto, tik projektas suvienyti mūsų valstybes, Serbiją, Albaniją, kitas regiono šalis... Europos Sąjungoje“, - trečiadienį pabrėžė E.Rama.