JAV prezidentas Barackas Obama svarsto apie ribotos apimties ir ribotos trukmės intervenciją, antradienį savo portale rašo laikraštis "Washington Post", remdamasis aukštais vyriausybės atstovais.

Operacija esą būtų vykdoma iš karo laivų paleidžiant raketas arba panaudojant ilgojo nuotolio bombonešius. Ataka būtų nukreipta prieš taikinius, tiesiogiai nesusijusius su Sirijos cheminio ginklo programa.

Karinei atakai gali pasinaudoti bazėmis Pietų Graikijoje ir Kretoje

Dėl galimos karinės intervencijos Sirijoje JAV paprašė galimybės naudotis dviem bazėmis Pietų Graikijoje ir Kretoje. Apie tai antradienį rašo Atėnų laikraštis "Kathimerini", remdamasis šaltiniais Gynybos ir Užsienio reikalų ministerijose.

Kalbama apie Soudos bazę Vakarų Kretoje ir Kalamatos oro uostą Peloponeso pusiasalyje. Laikraščio teigimu, jau registruojamas karinių skrydžių aktyvumas per Graikijos oro erdvę link Viduržemio jūros rytinės dalies.

Karinio smūgio laikas, anot duomenų, priklausys nuo trijų veiksnių: informacijos apie cheminio ginklo panaudojimą patvirtinimo, konsultacijų su sąjungininkais ir Kongresu bei tarptautinės teisinės padėties įvertinimo.

Ekspertai mano, kad karinė intervencija bus vykdoma tik iš šalies išvykus JT cheminio ginklo inspektoriams.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry prieš tai pareiškė, kad Vašingtonas įsitikinęs, kas Sirijoje buvo panaudotos nuodingosios dujos. Taip buvo peržengta vyriausybės nubrėžta "raudona linija". Jos atstovas Jay Carney sakė, kad Vašingtonas praktiškai neabejoja, kad šimtus žmonių pražudžiusią ataką surengė Basharo al Assado pajėgos.