Daugelis atsikėlė ne per anksti. Didžiausia šventė Airijos gėjams per šalies istoriją prasidėjo šeštadienio vakarą, kai buvo paskelbta, kad rinkėjai triuškinama dauguma pritarė pasiūlymui įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas.

Netikėtai daug, net 62 proc. referendumo dalyvių atsakė „taip“ į klausimą, ar konservatyvi 1937 metų konstitucija turi būti pakeista, kad atvertų galimybę susituokti homoseksualioms poroms.

Šis žingsnis vasarą gali sukelti gėjų vedybų bangą – Teisingumo departamentas sekmadienį patvirtino planuojantis šią savaitę pateikti parlamentui atitinkamą santuokos įstatymo projektą, kuris gali būti apsvarstytas ir priimtas jau birželį.

Priėmusi tokį įstatymą Airija taptų pirmąja šalimi, kurioje teisė tuoktis homoseksualioms poroms buvo suteikta remiantis nacionalinio plebiscito rezultatais. 19 kitų šalių, tarp jų dauguma JAV valstijų, yra įteisinusios šią praktiką parlamentų ir teismų sprendimu.

Iškiliausiai Airijos homoseksualiai porai – senatorei Katherine Zappone ir Ann Louise Gilligan – jų kampanijos pergalė referendume buvo sukrečiantis momentas. Abi moterys nuo 2003 metų bylinėjosi su valstybe, kad jų Kanadoje sudaryta santuoka būtų pripažinta galiojančia Airijoje, ir pasiekė Aukščiausiąjį Teismą. Dabar jų seniai laukta diena pagaliau atėjo.

„Labai ilgai kategoriškai sakydavau: „Mes esame susituokusios. Ar ištekėjusi moteris!“ – sakė Siatle gimusi K.Zappone, kuri persikėlė su savo sutuoktine į Dubliną po to, kai jos įsimylėjo studijuodamos teologiją Bostono koledže.

„Dabar, kai tai įvyko, turės praeiti nemažai laiko, kol su tuo apsiprasiu“, – pridūrė ji.

Netikėtai tvirtas palaikymas vienalyčių porų santuokoms nustebino abi puses. Daugiau negu 1,2 mln. airių balsuotojų pasirinko „taip“, o mažiau 750 tūkst. – „ne“.

„Šiandienos balsavimu atskleidėme, kas esame: dosnūs, užjaučiantys, drąsūs ir džiaugsmingi žmonės“, – pareiškė premjeras Enda Kenny.

Analitikai pastebėjo, kad pokyčių šalininkai išmaniau naudojosi socialiniais tinklais, mobilizuodami jaunus rinkėjus, kurių dešimtys tūkstančių penktadienį pirmąkart balsavo pirmąkart gyvenime.

Be to, stovykla taip pat stengėsi pateikti jaudinamų asmeninių istorijų apie Airijos žmones, prisipažinusius dėl savo homoseksualumo arba pasakojusių apie savo viltis dėl homoseksualių vaikų. Tai padėjo įtikinti neapsisprendusius piliečius palaikyti lygias galimybes sudaryti santuoką.

Tiek Katalikų Bažnyčios vadovai, tiek gėjų teisių advokatai sakė, kad šis rezultatas žymi socialinę revoliuciją Airijoje, kur dar prieš kelis dešimtmečius rinkėjai tvirtai palaikė Bažnyčios mokymą, o 9-ame dešimtmetyje tvirtai palaikė abortų ir skyrybų draudimus.

Skyrybos buvo įteisintos tik po mažyte persvara jų šalininkų laimėto referendumo 1995 metais, bet dabar aiški rinkėjų dauguma atmetė Katalikų Bažnyčios ne kartą išsakytą raginimą atmesti vienalyčių porų santuokas. Abortų, kurie tebėra draudžiami, klausimas gali tapti nauja svarbių visuomenės debatų tema.

Dublino arkivyskupas Diarmuidas Martinas sakė, kad „triuškinamas balsavimas“ prieš Bažnyčios poziciją dėl homoseksualių santuokų reiškia, kad Airijos katalikų lyderiams reikia skubiai ieškoti galimybių perteikti savo žinią, ypač šalies jaunimui.

„Tai socialinė revoliucija. ... Bažnyčiai reikia pasitikrinti savo ryšį su tikrove visose srityse“, – pabrėžė D.Martinas, pridūrė, kad kai kurie Bažnyčios veikėjai, raginę atmesti gėjų santuokas, pasirodė kaip rūstūs, smerkiantys ir nemylintys žmonės.

„Ar mes visiškai atitrūkome nuo jaunimo? – klausė jis. – Dauguma tų žmonių, balsavusių „taip“, yra mūsų katalikiškų mokyklų pastarųjų 12 metų rezultatas.“

Kai šeštadienį buvo paskelbti rezultatai, tūkstančiai džiūgaujančių žmonių užplūdo Airijos sostinės barus ir klubus. Seniausiame Airijoje gėjų bare „George“ transvestitai šoko ir dainavo grupės „Queen“ dainas, o gėjų teisių judėjimo tėvu laikomas senatorius Davidas Norrisas švytėjo dėl didžiausio šios kampanijos pasiekimo per jos 40 metų istoriją.

„Žmonės šioje mažoje saloje prie vakarinių Europos krantų pasakė likusiam pasauliui: štai ką reiškia būti padoriems, civilizuotiems ir pakantiems! Ir tegul likęs pasaulis (mus) prisiveja!“ – 70-metis D.Norrisas emocingai sušuko šimtams žmonių veidrodinio diskotekos rutulio apšviestoje klubo salėje.

8-ame ir 9-ame dešimtmetyje D.Norrisas buvo vienišas kovotojas, siekęs teismuose priversti Airiją atsisakyti puritoniškų įstatymų, draudžiančių homoseksualius santykius. Airija šį žingsnį atliko tik 1993 metais, tapusi paskutine tai padariusia Europos Sąjungos šalimi.

Šįkart Airijos gėjų bendruomenei pavyko užsitikrinti lemiamą palaikymą.

LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių) žmonių bendruomenės nariai Airijoje yra mažuma. Bet kartu su mūsų tėvais, šeimomis arba draugais, bendradarbiais ir kolegomis esame dauguma“, – sakė 36 metų sveikatos apsaugos ministras Leo Varadkaras, kuris sausį per nacionalinį radiją atskleidė esantis gėjus.

„Man tai buvo ne vien referendumas – veikiau socialinė revoliucija“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)